Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, Türkiye’de üretim ve yatırıma ayrı ayrı faiz uygulanıp uygulanamayacağını gündeme taşıdı.
Güngör, bugünkü köşe yazısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda (TCMB) sürpriz başkan değişimi sonrası dövizde yaşanan sert dalgalanmaların “ekonomik temeli” olmadığı görüşünü dile getirdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Borsada işlerin de yoluna girdiğini fikrini dile getiren Güngör, şunları yazdı:
Yabancı yatırımcıların 15 Nisan'daki Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) öncesinde yeniden kur ve borsada bir hareketlenmeye girişeceklerini, Türk iş dünyasının da yüksek faiz şikâyetlerini dinleyeceğimizi söylemek herhalde kahinlik olmaz. Peki her PPK öncesinde döviz kuru ve borsada aynı şeyi mi yaşayacağız?
Elbette, finansal piyasalar istikrar kazanıp, enflasyon düştükçe, faizlerin aşağı gitmesi kaçınılmaz. Ama bunlar bir taraftan gerçekleşirken de alternatif yöntemler düşünülemez mi?
2010'larda hayatımıza giren yeni kurtulduğumuz faiz koridoru karmaşasına geri dönmekten bahsetmiyorum. Misal, pandemi sırasında dünyadaki bazı merkez bankaları çeşitli uygulamalar geliştirdi. Avrupa Merkez Bankası bunlardan biri… Piyasa beklentileri doğrultusunda faiz oranlarını değiştirmiyor belki ama da Uzun Vadeli Refinansman İşlemleri'nin şartlarını kolaylaştırıyor. Orada uygulanan faiz oranlarını düşürüyor.
Keza İsrail Merkez Bankası'nın da bankalar için hedefli krediler programı var. Finansal kuruluşlar, küçük ve mikro işletmelere vermeleri koşuluyla daha düşük faizle fonlanıyor. Türkiye'de de pandemi döneminde Merkez Bankası özellikle ihracatçılar için benzer bir program uyguladı.
Güngör, “Bunları kalıcı hale getirmek mümkün olamaz mı? Yatırıma-üretime ayrı fonlama faizi düşünülebilir mi?” diye sordu.
Sabah, Independent Türkçe