NASA'nın ünlü Hubble Uzay Teleskobu, Satürn'deki mevsimsel değişimleri görüntüledi.
Güneş Sistemi'nin halkalı gezegeninin eksen eğikliği, Satürn'de tıpkı Dünya'daki gibi mevsimlerin var olmasını sağlıyor. Ancak gezegende mevsimler çok daha uzun sürüyor.
Dünya'nın Güneş etrafında dönmesi bir yılken, Satürn'ün yıldız etrafındaki dönüşünü tamamlaması 29 Dünya yılına denk geliyor. Ayrıca Satürn'de bir mevsimin başlaması ve sona ermesi Dünya'da tam 7 yıl demek.
Bu da NASA'nın Cassini uzay aracının ve Hubble Uzay Teleskobu'nun Satürn'deki mevsimsel değişimleri gözlemlemesi için bolca zamanı olduğu anlamına geliyor.
NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde görevli Hubble ekibi, son birkaç yılda Satürn'ün bulutlarındaki ince değişimleri ve gölge oyunlarını gösteren yeni görüntüler yayımladı.
Hubble'ın 2018, 2019 ve 2020'de çektiği görüntülerde Satürn'ün kuzey yarım küresi yaz mevsimini yaşıyor ve sonbahara yaklaşıyor. Bu arada, tıpkı Dünya'da olduğu gibi, Satürn'ün güney yarımküresinde de kış devam ediyor.
Goddard'da görevli gezegenbilimci Amy Simon, "Bulduğumuz şey renkte, bulutların yüksekliğinde ve rüzgarlarda yıldan yıla meydana gelen küçük bir değişiklik” dedi ve ekledi:
Değişikliğin çok büyük olmaması da şaşırtıcı değil. Çünkü koca bir Satürn yılının sadece küçük bir bölümünü görüyoruz. Mevsimsel zaman ölçeğinde büyük değişiklikler bekliyoruz. Bu sadece gelecek mevsime yönelik ilerlemeyi gösteriyor.
Hubble verileri, 2018'den 2020'ye kadar ekvatorun yaklaşık yüzde 5 ila 10 oranında aydınlandığını ve bazı bulut bantlarının belirli zamanlarda görünmediğini ortaya koydu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
NASA'nın aktardığına göre gezegendeki rüzgar hızları da değişti. Cassini, 2004 ve 2009 arasında yaptığı Satürn gözlemlerinde ekvator yakınlarındaki rüzgarların saatte yaklaşık bin 300 kilometre hızla estiğini saptamıştı.
Hubble'ın 2018'deki gözlemleri ise ekvatordaki rüzgar hızının arttığını ortaya çıkardı. Bu hız, saatte yaklaşık bin 600 kilometreye çıkmıştı. 2019 ve 2020'de ise hızın yeniden Cassini'nin ölçtüğü seviyelere indiği görüldü.
Satürn'e yönelik yeni gözlemler, Hubble'ın Dış Gezegen Atmosferlerinin Mirası (OPAL) isimli programı sayesinde yapıldı. Programın baş araştırmacısı Simon, şöyle konuştu:
OPAL programı, her yıl Hubble aracılığıyla dış gezegenlerin her birini gözlemlememize ve yeni keşiflere olanak tanıyor. Bu sayede her gezegenin zaman içinde nasıl değiştiğini izleyebiliyoruz.
Independent Türkçe, NASA, Space
Derleyen: Çağla Üren