Süper Lig'de 31. haftanın ardından verilen milli maç arası nedeniyle takımlar bir süre dinlenme fırsatı yakaladı.
Bu sırada bazı takımlardaki teknik direktör değişimi dikkati çekiyor.
Ligde mücadele eden 21 kulüp, bu sezon boyunca 28 kez teknik direktör değiştirdi.
Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Aytemiz Alanyaspor, Sivasspor ve Atakaş Hatayspor'da teknik adam değişikliği yaşanmazken, diğer 15 takımın teknik patronu değişti.
Son olarak takımın başına Şenol Can'ı getiren Kasımpaşa 4, Büyükşehir Belediye Erzurumspor, Gençlerbirliği, Kayserispor 3'er kez, Çaykur Rizespor, Denizlispor, MKE Ankaragücü, Konyaspor 2'şer kez ve Fatih Karagümrük, Yeni Malatyaspor, Başakşehir, Gaziantep, Trabzonspor, Antalyaspor ve Göztepe de 1'er kez teknik adam değişimine gitti.
Avrupa'nın 5 büyük ligi olarak nitelendirilen Premier Lig, La Liga, Serie A, Bundesliga ve Ligue 1'in toplamında ise 33 kez antrenör değiştiği gözlemlendi.
Avrupa'da en çok teknik adam değiştiren kulüp
Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'nin (UEFA) puan sıralamasında ilk 20'de yer alan ülkeler arasında teknik adam değiştirme sayısında Süper Lig zirvede.
Türkiye'den sonra en çok teknik direktör değişiminin yaşandığı lig ise Sırbistan ligi.
Geçen sezon teknik ekibini değiştirmeyen takımlardan Galatasaray'da Fatih Terim, Medipol Başakşehir'de Okan Buruk, Alanyaspor'da Erol Bulut, Gaziantep FK'da Marius Sumudica, Demir Grup Sivasspor'da da Rıza Çalımbay başladıkları sezonu tamamlayabilen teknik adamlar olmuştu.
Geçen sezon da çok sayıda isim gitti
Süper Lig'de geride kalan 2019-2020 sezonunda 18 kulüpten 13'ü lig devam ederken teknik direktör değişikliğine gitti.
Beş kulübün teknik adam değişikliğine gitmediği sezonda toplam 33 teknik direktör kulübede yer aldı.
Ekonomik sıkıntılar yaşayan Süper Lig'de bu kadar sık teknik adam değişikliğinin olumlu ve olumsuz yönlerini Türkiye'nin tanınmış teknik direktörlerinden Raşit Çetiner Independent Türkçe için yorumladı.
Çetiner: Başarı istikrarla kazanılır
Takımların çok sık teknik direktör değiştirmelerini doğru bulmadığını söyleyen Çetiner, ''İstikrar olmadıkça başarı gelmez. Çok antrenör değişikliği başarı getirmez. Antrenör değiştiriyorsunuz, takım iki hafta kazanıyor, üçüncü, dördüncü hafta mağlubiyet gelince hemen teknik direktör gönderiliyor. Ama bu sırada oyuncular aynı. Antrenör mü oynuyor futbolu'' diye soruyor.
Başarıyı istikrarın getirdiğini belirten Çetiner, bunun farklı parametreleri olduğu görüşünde. ''Mesela şehirlerde belediye takımlarına siyasetin nasıl etki ettiği araştırılmalı'' diyor.
Sık antrenör değişikliğinin futbolun en büyük problemlerinden biri olduğuna değinen Çetiner bu durumun altyapı sistemine de büyük zararlar vereceğini kaydetti.
''Bu işin en güzel örneklerinden birisi Altınordu. Altyapısıyla TFF 1. Lig'de şampiyonluğa oynuyor. Kaç senede bu seviyeye geldi ve ne kadar zamandır aynı hocayla çalışıyor'' diyen Çetiner, "Tüm bu güzel uygulamalara düzgün yönetim de eklenince Altınordu şampiyonluğa gidiyor. Çıkarttığı oyunculardan ikisi de dünyanın en ünlü kulüplerinde'' ifadelerini kullandı.
Sınırlama getirilebilir mi?
Lig kurallarına göre bir teknik direktör aynı sezon içinde ikiden fazla takım çalıştıramıyor. Bu kural kulüpler için geçerli değil. Takımlar istedikleri kadar teknik direktörü alıp sonrasında sözleşmelerini feshedebiliyor. Kulüplere de benzer bir kuralın getirilmesinin çözüm olup olmayacağı sorusunu yanıtlayan Çetiner'e göre, kulüplerin öyle bir yaptırıma sokulması çok zor.
''Antrenörün sık değiştirilmesi, her başarısızlığın ardından ilk olarak antrenörün hedefe konması, kulüplere zarardan başka bir şey getirmiyor'' diyen Çetiner şunları söyledi: Eğer antrenör değişikliği transfer zamanına denk gelmişse o antrenör kulübe oyuncu getiriyor. Düşünün, hem antrenör değiştiriyorsunuz üstüne yeni yeni oyuncular getiriyorsunuz. O oyuncudan verim ne kadar alınır? Tartışılır. O nedenle ben istikrardan yanayım. Çok antrenör değişimi doğru değil.
© The Independentturkish