Ailesi Colorado saldırganını saldırıdan birkaç gün önce evde "makineli tüfekle oynadığı" için azarlamış

Silahlı saldırı üst düzey Demokratları ateşli silahlara daha fazla kısıtlama getirilmesi yönünde çağrı yapmaya teşvik etti

10 kişiyi öldürmekle suçlanan Ahmed el Alivi Alissa 21 yaşında (AFP)

Polis pazartesi günü gerçekleşen silahlı saldırıda 10 kişi öldürdüğünden şüphelenilen silahlı saldırganın Colorado eyaletinin Boulder kentinde saldırıdan 6 gün önce bir saldırı tüfeği satın aldığını açıkladı. Cinayetlerin ardından yetkililer daha fazlasını öğrenmek için yarışırken Başkan Joe Biden ateşli silahlara daha sıkı kontroller getirilmesi için uğraşıyor.

AP'ye anonim olarak konuşan bir polis yetkilisine göre şüpheli Ahmed el Alivi Alissa, silahlı saldırılarda sıkça karşılaşılan yarı otomatik, askeri tarz bir silah olan AR-15 saldırı tüfeği kullandı.

Salı günü kamuoyuyla paylaşılan tutuklama belgeleri silahın nereden satın alındığını açıklamıyor fakat ailesinin Alissa’nın silahlara ilgisi hakkında verdiği ayrıntıları içeriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Saldırganın ismi verilmeyen yengesi müfettişlere saldırıdan iki gün önce "Alissa'yı 'makineli tüfeğe' benzettiği bir silahla oynarken gördüğünü" söyledi.

İsimleri verilmeyen başka iki kişi de yeminli ifadeye göre "evde silahla oynadığı için Alissa'ya kızmış ve silahı almıştı."

Alissa'nın ailesi müfettişlere onun akıl hastası olduğuna inandıklarını ve bazen insanların onu takip ettiğine ya da kovaladığına dair sanrılar yaşadığını söyledi.

Silahlı saldırıya dair haberlerin ardından Joe Biden ve eski başkan Obama gibi önde gelen Demokratlar daha fazla silah kontrol düzenlemesi yönündeki baskılarını yeniledi. Mevzu Beyaz Saray'da birlikte geçirdikleri sürede önemli bir odak noktasıydı ve bu çaba bir dizi yürütme kararıyla sonuçlanmış fakat ABD'de her ikisinin de istediği şekilde silah mülkiyeti hakkında esaslı bir değişim getirmeyi başaramamıştı.

Biden, salı günü yaptığı açıklamada "Bu partizan bir mesele değildir ve olmamalıdır. Bu bir Amerikan meselesidir" ifadelerini kullandı ve kısa süre önce Temsilciler Meclisi'nden geçen ve genel geçmiş taramalarını özel silah satışlarını da kapsayacak şekilde genişletip 2004'e kadar yasak olan "saldırı silahlarına" tekrar yasak getirilmesi çağrısında bulunan iki yasa tasarısına desteğini verdi.

Başkan Biden açıklamasında "Bu ülkede saldırı silahlarını ve yüksek kapasiteli şarjörleri bir kez daha yasaklayabiliriz" ifadelerini kullandı ve şöyle ekledi:

Senatörken bunu başarmıştım. Geçmişti. Çok uzun bir süre kanun olarak kalmış ve bu toplu katliamları dindirmişti. Tekrar yapmalıyız.

Biden'ın Oval Ofis'teki eski çalışma arkadaşı Barack Obama, silah denetiminin artırılmasına muhalefet edenleri, ki bunlar ağırlıklı olarak Cumhuriyetçiydi, kastederek onları korkaklar diye nitelemişti.

Eski başkan Obama salı günü yaptığı bir açıklamada "Korkak politikacıların muhalefetinin ve birilerinin kendi cephaneliklerini oluşturabilmesine karşı getirilecek her türlü sınırlamaya itiraz eden silah lobisinin baskısının üstesinden gelebiliriz. Yapabiliriz ve yapmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

Sandy Hook, San Bernardino, Columbine, Las Vegas ve Parkland'daki cinayetler de dahil olmak üzere ABD tarihindeki en ölümcül saldırıların çoğunda failler bir tür saldırı tüfeği kullandı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU