ABD'nin Arizona eyaletindeki 4 metrelik bir teleskop, Samanyolu yakınlarındaki en büyük sarmal galaksilerinden birinin bütünlüklü ve son derece ayrıntılı bir fotoğrafını çekti.
Araştırmacılar Kitt Peak Ulusal Gözlemevi'ndeki Nicholas U. Mayall Teleskobu'nu, Büyük Ayı takımyıldızının Büyük Kepçe adı verilen parçasının yakınında bulunan M106'yı incelemek için kullandı.
NGC 4258 ismiyle de bilinen galaksi, yaklaşık 130 bin ışık yılı genişliğinde. Aslında boyutu ve parlaklığı açısından Andromeda Galaksisi'ne benziyor. Ancak Dünya'dan çok daha uzak olduğundan gözlemlenmesi de zorlaşıyor.
Andromeda'nın Dünya'dan yaklaşık 2,5 milyon ışık yılı uzakta yer aldığı biliniyor. NGC 4258 ise 20 milyon ışık yılı uzakta bulunuyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Nicholas U. Mayall Teleskobu'nun yakaladığı yeni fotoğraf, bu uzaklığa rağmen galaksinin yapısını detaylarıyla gözler önüne seriyor. Fotoğrafta galaksinin sarmal kolları, gaz demetleri, yıldızları ve merkezindeki parlak kırmızı gaz akışları açıkça görülebiliyor.
Söz konusu gaz akışları, galaksinin kalbindeki süper kütleli kara deliğin aralıksız dönüşünden kaynaklanıyor. Bu kara deliğin Güneş'ten yaklaşık 40 milyon kat daha büyük olduğu düşünülüyor.
Fotoğrafta ayrıca NGC 2428 ve UGC 7356 isimli iki küçük galaksi de yer alıyor. Galaksiler M106'nın sırasıyla sağ ve sol alt köşelerinde göze çarpıyor.
Öte yandan bu fotoğraf, M106'nın ilk görüntülenişi değil. Dev galaksinin merkeze yakın kısmı, 2013'te Hubble Uzay Teleskobu'ndan gelen veriler sayesinde de gözler önüne serilmişti.
Astrofotografçı Robert Gendler, Hubble Uzay Teleskobu'nun arşivindeki verileri kendi yer tabanlı gözlemleriyle birleştirmiş ve sarmal galaksinin merkezine odaklanan bu görüntüyü oluşturmuştu.
Söz konusu görüntüde galaksinin süper kütleli kara deliğinin varlığını gösteren, kırmızı gaz akışı daha ayrıntılı ortaya konmuştu.
Independent Türkçe, Forbes, Tech Spot
Derleyen: Çağla Üren