Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Hubble Uzay Teleskobu'nu kullanarak ölmekte olan bir galaksinin büyüleyici bir görüntüsünü yakaladı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Pek çok galaksinin kollarının etrafında dairesel bir şekle kıvrılan devasa spiraller olduğu bilinmekte. Fakat NGC 1947 adı verilen galaksi, uzuvlarındaki gaz ve tozun neredeyse tamamını kaybetti ve kozmik bir bulut parçası gibi kaldı.
Bu spirallerin soluk kalıntıları görüntüde hala görülebiliyor. Öte yandan, yeni yıldızlar oluşturacak malzeme olmadan galaksinin çok daha uzun süre hayatta kalması pek mümkün değil; nihayetinde zaman içinde gözden kaybolacak.
Genelde bir galaksinin ölmesi biraz zaman alır. Samanyolu Galaksisi, çevresindeki cüce galaksiler onunla birleşip hem hidrojen hem de yeni yıldızlarla beslediği için en az milyarlarca yıl (Güneş'imizin ömrü kadar) aktif kalacak.
ESA, neredeyse 40 milyon ışık yılı uzaklıkta uzayda süzülen NGC 1947'nin yaklaşık 200 yıl önce keşfedildiğini ve yalnızca güney yarımküreden, Dorado takımyıldızında görülebildiğini belirtti.
Bir galaksinin ölümü olağanüstü ve genelde nadir görülen bir olaydır. Bu yıl ocak ayında gökbilimciler, bir galaksinin her yıl 10 bin Güneş değerinde gaz kaybettiğini ve Samanyolu Galaksimizden çok daha hızlı şekilde yeni yıldızlar yarattığını gözlemledi. Fakat malzemeyi geri kazanmanın bir yolu olmadığı için nihayetinde kendi kendini tüketecek.
Gökbilimciler etkileyici ölümün iki galaksinin çarpışması nedeniyle yaşandığını, bunun sonucunda ikisinini birleşerek -gökbilimcilerin gözlemleyebildiği- ID2299'u oluşturduğunu düşünüyor.
Yakın zamanda başka tuhaf galaksiler de keşfedildi: NASA, muhtemelen yörüngesindeki dev bir yıldızı yok eden yıldız kümesinin merkezinde yer alan süper kütleli kara delik nedeniyle her 114 günde bir patlayan bir galaksi tespit etti.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/life-style
Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk
© The Independent