Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı için sürpriz başkan değişikliği yapan kararnamenin maliyetinin 1 trilyon lira olduğunu söyledi.
Kahveci, bugünkü köşe yazısında “Bir kararnamenin sadece 1 günlük maliyeti 1 trilyon lira olur mu? Ya da bir ülkeye bir günde 1 trilyon lira nasıl zarar verilebilir?” diye sordu ve cuma gecesi yayınlanan kararnameyi işaret etti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kahveci, şöyle yazdı:
Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevden alındı ve yerine yeni bir başkan ataması yapıldı... Ve piyasalar çöktü. Kur seviyesi 1 lira yükseldiğinde sadece 450 milyar dolarlık dış borcun TL maliyeti 450 milyar TL artmış oldu. Yıllık 200 milyar dolarlık ithalatın da maliyetine sadece 1 lira eklediğimizde artık 200 milyar lira fazla ödeyeceğiz. Hazine garantili müteahhitlere de artık 200 milyar lira fazladan ödemeye başlıyoruz. Ama bunun yanında en önemlisi faiz artışı da artık maliyetlerde... Perşembe günü Merkez Bankası faizleri yüzde 19.0’a yükseltti diye şikayet edenlere günaydın. MB faizleri yükseltmişti ama piyasada tahvil faizleri yüzde 14.0 seviyelerindeydi. Şimdi tahvil faizleri de bir kararname ile yüzde 19.0’un üzerine çıktı.
“Ülkemiz yeni bir ekonomik fırtınanın içine girmiştir. Artık bırakın faizleri indirmeyi, yükseltmeniz bile bu ateşi söndürmeye yetmeyebilir” diyen Kahveci, şöyle devam etti:
Elbirliği ile Türkiye bir çalkantılı döneme daha sokuldu. Ama bir fark var: Daha önceki krizlerde iyi dönemlerin ardından kriz yaşanıyordu. Şimdi ise 2015 yılında başlayan yüksek işsizlik, 2016-2018 arası finansal çalkantı ve 2018 sonrası reel krize yeni bir fırtına daha eklemiş olduk. Kısaca kriz içinde kriz yaşayan bir ülkeyiz. Tebrik ederiz. Bunu da başardınız.
Karar yazarı, Türkiye’yi karanlık günler beklediğini de söyledi:
Kurlar gece yarısı sığ piyasada 8,48 gördü ama dün 7,70’e kadar geriledi diye kimse umutlanmasın. Yabancı pozisyonların realizasyonunda bu beklenen hareketti. Ama ya sonrası... İşte bizi asıl sonraki karanlık günler bekliyor. Buradan sonra faiz artışı da etkinliğini yitirmiştir. Hatta yeni bir kararname bile artık etkin olmayabilir. Meyve bir kez yara aldı mı artık çürüme kaçınılmazdır.
Karar, Independent Türkçe