Papa'dan mafya uyarısı: Pandemiyi kullanıp zenginleşiyorlar

İtalyan savcılar, salgının başlarında yaptıkları uyarıda, suç örgütlerinin salgından istifade edip çaresiz durumdaki yoksul halka kredi dağıttığını söylemişti

Papa Francis, İtalya'dakiler dahil olmak üzere dünya genelindeki mafya oluşumlarının suçlarına değindi (AFP)

İnsanları dünya çapında mafya gibi organize suç örgütleriyle savaşmaya çağıran Papa Francis, suçluların kendilerini daha da zenginleştirmek için koronavirüs (Kovid-19) pandemisini kullandığını söyledi.

Reuters'ın haberine göre Papa, İtalya'da organize suç örgütlerinin kurbanlarının anıldığı gün yaptığı konuşmada, "Mafyalar dünyanın çeşitli yerlerinde mevcut ve salgından istifade ederek yolsuzluklar üzerinden zenginleşiyorlar… Bu günah yapıları, mafya yapıları dinimizin esaslarına aykırı ve putperestlikle inancı karıştırıyorlar" ifadelerini kullandı.

Papa Francis, "Bugün tüm kurbanları hatırlayalım ve mafya hareketlerine karşı mücadelede kararlılığımızı yineleyelim" diye ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İtalyan polisi, suç çetelerinin, mali çöküntüye uğramış yoksul aileleri yanlarına çekip bu kişilere kredi ve yiyecek teklif ederek pandemiyi fırsata çevirdiğini belirtiyor.

Güvenlik yetkilileri ayrıca, mafya tefecilerinin krizden etkilenen işletmeleri batmaktan kurtardığını ancak zor durumdaki bu kuruluşlardan çok yüksek oranlarda faiz istediklerini ifade ediyor.

İtalyan savcılar geçen yıl salgının başlarında yaptıkları açıklamada, ülkedeki suç örgütlerinin ekonomik açıdan zor durumdaki ailelerin durumundan faydalandığına dair uyarıda bulunmuştu. Yetkililer ülkenin tamamen tecride girmesine sebep olan koronavirüs salgınının, mafyaya halkı kendi tarafına çekme konusunda fırsat sunduğunu belirtmişti.

AFP'ye göre parasının çoğunu uyuşturucu kaçakçılığı, haraç ve kara para aklama faaliyetlerinden elde eden Calabria merkezli 'Ndrangheta örgütü, Sicilya'daki Cosa Nostra'yı geride bırakarak "dünyanın en güçlü suç örgütü" unvanını kazandı. Örgüt ayrıca, faaliyet alanını beş kıtaya yayarak dünya genelinde de nüfuz elde etti.

Diğer yandan Paris merkezli Interpol, Aralık 2020'de organize suç şebekelerinin Kovid-19 aşılarını hedef aldığına dair küresel bir uyarı yayımlamıştı. Mart ayında da Güney Afrika polisi yüzlerce sahte aşıya el koyduğu operasyonlarda 4 şüpheliyi tutuklamıştı.


Independent Türkçe, Reuters, AFP

Derleyen: Elvide Demirkol

DAHA FAZLA HABER OKU