Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yaov Gallant için çıkardığı tutuklama emirlerini "saçma ve antisemitik" olarak nitelendiren İsrail Başbakanlık Ofisi, "Netanyahu baskıya boyun eğmeyecek, vazgeçmeyecek ve İsrail tüm savaş hedeflerine ulaşana dek geri adım atmayacak" açıklamasını yaptı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Birçok İsrailli politikacı UCM’nin Netanyahu ve Gallant için tutuklama emri çıkarma kararını kınadı.
Uluslararası Ceza Mahkemesi, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkardığını duyurdu. İsrail Başbakanlık Ofisi, tutuklama emirlerini "saçma ve antisemitik" olarak nitelendirerek reddetti. Netanyahu'nun ofisi tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in vatandaşlarını savunmak için "baskıya boyun eğmeyeceği" ifade edildi.
İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"İsrail, siyasi açıdan taraflı ve ayrımcı bir kurum olan Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından kendisine yöneltilen saçma ve yanlış eylemleri ve suçlamaları tamamen reddediyor. Hamas terör örgütü tarafından İsrail'e yönelik yapılan ve Holokost'tan bu yana Yahudi halkına karşı gerçekleştirilen en büyük soykırım saldırısını takiben daha adil bir savaş yoktur. Başbakan Netanyahu baskıya boyun eğmeyecek, vazgeçemeyecek ve İsrail tüm savaş hedeflerine ulaşana kadar geri adım atmayacak."
İsrailli yetkililerden UCM’nin Netanyahu ve Gallant için çıkardığı tutuklama emrine tepki
Birçok İsrailli politikacı UCM’nin Netanyahu ve Gallant için tutuklama emri çıkarma kararını kınadı. İsrail Cumhurbaşkanı Başkan Isaac Herzog, tutuklama emirlerini "adalet için karanlık bir gün. İnsanlık için karanlık bir gün" olarak nitelendirdi. İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar ise UCM'nin Orta Doğu'da barışı, güvenliği ve istikrarı baltalamak için çalışan en aşırı unsurlara hizmet eden bir siyasi araç olarak hareket ettiğini söyledi.
Yaov Gallant’ın yerine atanan yeni İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz ise konuya ilişkin, "Hollanda'daki Uluslararası Adalet Divanı'nın Başbakan Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Gallant hakkında tutuklama emirleri çıkarması, tamamen antisemitizmle kararmış, uluslararası adalet sistemini eşi benzeri görülmemiş bir şekilde aşağı çeken ahlaki bir utançtır. Bu, İran'ın ve onun bağlantılı olduğu grupların çıkarlarına hizmet eden, utanç verici bir karardır" dedi.
İsrail'in eski Savunma Bakanı Avigdor Lieberman da karara karşı çıkarak, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; bunun uluslararası toplumun "çifte standardını ve ikiyüzlülüğünü" gösterdiğini belirtti. Lieberman, "İsrail devleti vatandaşlarını koruduğu için özür dilemeyecek ve terörle mücadelesini taviz vermeden sürdürmeye kararlıdır" dedi. İsrail'in muhalefet lideri Yair Lapid ise mahkemenin kararını kınayarak İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşını "terörist örgütlere karşı" bir yaşam mücadelesi olarak nitelendirdi.
ABD Kongresi üyelerinden karara tepki
Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkarmasına ABD Kongre üyelerinden tepki geldi.
ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atayacağını açıkladığı, Florida'nın Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Mike Waltz, sosyal medya hesabından UCM'nin kararını eleştirdi.
Waltz, "UCM'nin güvenilirliği yoktur ve bu iddialar ABD hükümeti tarafından çürütülmüştür. İsrail, halkını ve sınırlarını soykırımcı teröristlere karşı yasal olarak savunmuştur. Ocak ayında UCM ve Birleşmiş Milletler'in antisemitik ön yargılarına karşı güçlü bir yanıt bekleyebilirsiniz." ifadesini kullandı.
South Carolina'nın Cumhuriyetçi Senatörü Lindsey Graham da X sosyal medya hesabından UCM'nin Netanyahu ve Gallant hakkında tutuklama emri çıkarmasına ilişkin, "Mümkün olan en saçma ve sorumsuz şekilde davrandı." değerlendirmesinde bulundu.
Graham, UCM savcısı hakkında iddialar olduğunu belirterek, Mahkemeyi "tehlikeli bir şaka" olarak niteledi ve "ABD Senatosunun harekete geçip bu sorumsuz kurumu cezalandırmasının zamanı geldi." yorumunu yaptı.
ABD Kongresinin derhal UCM'yi cezalandıracak iki partili bir yasa geçirmesi çağrısında bulunan Graham, Başkan Joe Biden'ın da bunu hemen imzalaması gerektiğini savundu.
North Carolina'nın Demokrat Partili Temsilciler Meclisi üyesi Kathy Manning de X hesabından, "Bu karar, UCM'nin Hamas teröristlerine karşı kendini savunma hakkına sahip olan demokratik müttefikimiz İsrail'i izole etmek ve zayıflatmak için yaptığı açık ve net bir adalet suistimalidir. ABD, İsrail'in yanında durmalı ve bu çirkin ve zararlı karara karşı koymalıdır." ifadesini kullandı.
Öte yandan, ABD'de Arap-Amerikan Müslüman nüfusun en yoğun yaşadığı şehir olarak bilinen Michigan'ın Dearborn kasabası Belediye Başkanı Abdullah H. Hammoud ise Netanyahu ve Gallant'ın Dearborn sınırlarına girdikleri takdirde tutuklanacaklarını bildirdi.
Hammoud, X hesabından yaptığı paylaşımda, "Diğer şehirler de aynısını ilan etmeli. ABD Başkanı harekete geçmeyebilir ancak şehir liderleri Netanyahu ve diğer savaş suçlularının ABD'de serbestçe seyahat etmelerinin hoş karşılanmamasını sağlayabilir." dedi.
UCM bugün açıkladığı kararda, "Gazze'de işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan ötürü" İsrail Başbakanı Netanyahu ile eski Savunma Bakanı Gallant hakkında tutuklama emri çıkardığını ifade etmişti.
Fransa'nın kararı uygulayıp uygulamayacağı belirsizliğini koruyor
Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christophe Lemoine, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM), İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkındaki tutuklama emrini ülkesinin uygulayıp uygulamayacağı konusunda net bir cevap vermeyerek, bu konunun hukuki olarak çok ihtiyatlı davranmayı gerektiren bir durum olduğunu belirtti.
Lemoine, bakanlığın haftalık basın toplantısında, gazetecilerin ısrarlı sorularına rağmen, Fransa'nın, ülkesine geldiği taktirde Netanyahu'yu tutuklayıp tutuklamayacağı konusunda net bir cevap vermekten kaçındı.
Bir gazeteci, Lemoine'a, "(Uluslararası) Ceza Mahkemesi, Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı (Yoav Gallant) hakkında tutuklama kararı aldıklarını duyurdu. Fransa'nın buna tepkisi nedir? Bu, İsrail Başbakanı ile olan üstü örtülü ilişkinizi etkileyecek mi? Ve (Netanyahu) Fransa'ya gelse, Fransa'nın tutumu ne olacak, eğer gelse onu tutuklayacak mısınız?" sorularını yöneltti.
Christophe Lemoine, "İsrail konusundaki ilk sorunuza gelince, bu noktayı gerçekten yakından takip ettik, çünkü uluslararası ceza adaleti, bizim için uluslararası istikrarın bir garantisi, tüm durumlarda bağımsız ve tarafsız bir şekilde uygulanabilmeli. Bu dosya da dahil olmak üzere diğer tüm dosyalarda, bağımsız bir şekilde hareket eden mahkeme savcısının çalışmalarını destekliyoruz." ifadesini kullandı.
UCM Başsavcısı Kerim Han daha önce tutuklama emri talep ettiğinde Fransa'nın yaptığı açıklamalara atıfta bulunan Lemoine, "Cezasızlıkla mücadele önceliğimizdir. Fransa, 2000 yılından beri Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü'nü onaylamış bir ülkedir ve mahkemenin eylemini sürekli destekliyoruz. Bu nedenle, tepkimiz bu ilkelere uygun olacaktır." görüşünü paylaştı.
Fransız makamlarının, Netanyahu'nun ülkelerine geldiği takdirde tutuklayıp tutuklamayacağı konusuyla ilgili Fransız Sözcü'den somut yanıt alınamayınca, bir diğer gazeteci "UCM tarafından çıkarılan tutuklama emirlerine dönersek, sanırım ilk soruya tam olarak cevap vermediniz. Binyamin Netanyahu Fransa'ya gelirse, somut olarak tutuklanacak mı?" diye sordu.
Lemoine ise bu konuda net bir yanıt vermekten kaçınarak, "Bu hukuken oldukça karmaşık bir soru." dedi.
Bu konuyla ilgili daha sonra geri dönüş yapmaktan memnun olacağını belirten Lemoine, "Ancak bugün için, bu konuda daha fazla yorum yapmayacağım. Tekrar belirtmek isterim ki bu hukuki olarak çok ihtiyatlı (davranmayı) gerektiren bir durum." değerlendirmesinde bulundu.
Güney Afrika karardan memnun
Güney Afrika Cumhuriyeti, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkındaki tutuklama emrini memnuniyetle karşıladı.
Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Netanyahu ve Gallant hakkındaki tutuklama kararının memnuniyetle karşılandığı belirtilerek, "Güney Afrika, uluslararası hukuka olan bağlılığını yeniden teyit ediyor ve tüm devlet taraflarını Roma Statüsü'ndeki yükümlülüklerine uygun şekilde hareket etmeye çağırıyor." ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, "Uluslararası toplumu hukukun üstünlüğünü savunmaya ve insan hakları ihlalleri için hesap verebilirliği sağlamaya çağırıyoruz." değerlendirmesi yer aldı.
Güney Afrika, geçen yıl kasım ayında İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının soruşturulması için Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) başvuruda bulunmuştu.
Daha sonra Güney Afrika, 29 Aralık 2023'te, 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail aleyhine UAD'de dava açmıştı.
Independent Türkçe, Times of Israel, Reuters, ANKA, AA