Sanatçı ve aktivistlerle iftar yemeğinde bir araya gelen Hasan Ruhani, İran’ın baskılara boyun eğmeyen, mantık ve diyalog taraftarı bir ülke olduğunu söyledi.
Ruhani, P5+1 ülkeleri olarak bilinen Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nun beş üye ülkesi Çin, Fransa, Rusya, İngiltere ve ABD'ye ek olarak bir de Almanya ile imzalanan nükleer anlaşmanın önemine ve ülke ekonomisine sağladığı katkıya işaret etti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
“Tüm dünya güçleri el ele verseler de böylesi bir müzakereyi asla kabul etmeyiz” diyen İran Cumhurbaşkanı, ABD’nin İran’ı müzakereye çektiğine dair iddiaların asılsız olduğunu söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta yaptığı açıklamada, İran yönetimine nükleer programı terk etmesi konusunda görüşme çağrısında bulunmuş, diğer yandan iki ülke arasındaki yüksek gerilim dikkate alındığında askeri çatışmayı da muhtemel gördüğü mesajını vermişti.
Trump, müzakere mesajını “Beni arasınlar, oturup konuşalım ve adil bir anlaşma yapalım” sözleriyle vermişti.
Bölgede gerilim arttı
Öte yandan Hürmüz Boğazı çevresinde artan tansiyon nedeniyle Exxon Mobil petrol şirketi de Irak’taki petrol sahalarında görevli yabancı personeli tahliye etti. Bahreyn de Irak ve İran’a gidecek vatandaşlarına uyarıda bulundu.
Reuters, Norveçli sigorta şirketlerinin, geçen hafta bölgede 4 petrol tankerine yapılan saldırılarla İran Devrim Muhafızları arasındaki bağlantıyı ortaya çıkardığını yazmıştı.
Trump yönetimi, 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan 8 Mayıs 2018'de çekildiğini açıklamıştı. Sonrasında Tahran yönetiminin petrol ihracatını hedef alan yaptırımları uygulamaya koyan ABD, nisan ayında İran Devrim Muhafızları Ordusu'nu "yabancı terör örgütleri" listesine almıştı.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de ABD'nin yaptırımlarına karşılık 8 Mayıs'ta ülkesinin nükleer faaliyetlerinin bir kısmını yeniden uygulamaya başladığını ve anlaşmanın taraflarına İran'ın çıkarlarını koruyacak önlemler alması için 60 gün süre verdiklerini duyurmuştu.
ABD, kısa süre önce İran'dan gelebilecek tehditlere karşı tedbir amacıyla USS Abraham Lincoln Uçak Gemisi Taarruz Grubu ile 4 nükleer kapasiteli B-52 bombardıman uçaklarından oluşan Bombardıman Görev Gücü'nü Basra Körfezi'ne sevk etmişti.
Independent Türkçe, Ajanslar