Kendi türünde ilk olan bir araştırmada hazır gıdaların aynı besin değerine sahip işlenmemiş yiyeceklere göre daha çok ve daha hızlı yemeye, daha fazla kilo alımına neden olduğu belirlendi.
ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü’nden araştırmacılar, aşırı işlenmiş yiyecek tüketen insanların günde ortalama 500 kalori daha fazla tükettiklerini ve 2 haftada bir kilo aldıklarını tespit etti.
Tavuk göğüslü ıspanak salatası, elma dilimi, bulgur ve ay çekirdeği gibi işlem görmemiş yiyecek tüketen bir grupsa kilo verdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Günde 3 öğün yemek, içecek ve atıştırmalık verilen her bir gruptaki katılımcıların tükettikleri besin miktarı ve sağlıkları yakından ölçüldü.
Çalışma kapsamında, katılımcıların yarısı “aşırı işlenmiş gıdalarla” beslenirken, diğer yarısı meyve, sebze ve tam tahıl bakımında zengin “işlem görmemiş gıdalarla” beslendi. Yiyecekleri besin yönünden mümkün olduğu kadar dengeli dağıtılan her 2 grubun aldığı kalori de takip edildi.
Çalışma sonucunda işlenmemiş gıda tüketenlerin yer aldığı gruptakiler kilo verdi.
Araştırmanın başyazarı Kevin Hall şunları söyledi:
“Bu çalışmada elde edilen sonuçlara şaşırdım. Çünkü 2 diyetin de şeker, yağ, karbonhidrat, protein ve sodyum gibi bileşenlerini eşitlediğimizde, hazır gıda tüketiminin insanların daha fazla yemesine neden olacağına dair fevkalade bir sonuç çıkacağını düşünmemiştim. Ama aşırı işlenmiş gıdalarla beslenen insanların çok daha fazla kalori tükettiklerini belirledik. Bu da onların kilo alması ve vücut yağlarının artmasına neden oluyor.”
Cell Metabolism adlı bilimsel yayında yer alan makalelerinde Dr. Hall ve arkadaşları, işlenmiş gıdalarla obezite arasında şimdiye kadar bilinmeyen bir bağlantı bulunduğu sonucuna varıldığını söyledi.
Önceki çalışmalar da obeziteyle işlenmiş gıdalar arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyordu.
Ancak çalışmalar bunun nedeninin işlenmiş gıdalar mı onları tüketen insanların diğer özellikleri mi olduğunu ortaya koymuyordu. Örneğin; düzenli egzersiz yapmaya zamanı ve parası olan genellikle insanlar sağlıklı beslenmeye eğilim göstermesi gibi...
Son araştırmada, yiyeceklerin lezzet arttırıcı katkı maddelerini, gıdaların ömrünü uzatan koruyucularını, ambalajlanmasını ve pazarlanmasını baz alarak gruplandıran bir gıda sınıflandırma sistemi kullanıldı.
Aşırı işlenmiş hazır gıdaların yer aldığı tipik bir öğle yemeği quesadilla, kızarmış fasulye ve diyet limonata içeriyordu.
Buna karşılık işlenmemiş gıdaların bulunduğu öğle yemeğindeyse tavuk göğüslü ıspanak salatası, elma dilimleri, bulgur, ay çekirdeği ve üzüm yer alıyordu.
Her 2 beslenme şekli de aynı miktarda kalori, şeker, lif, yağ ve karbonhidrat barındırıyordu. Araştırmaya katılanlar da istedikleri kadar çok veya az yiyebiliyordu.
İki haftanın ardından her 2 diyete devam eden katılımcılar değiştirilse de hazır gıda tüketen gruba dahil edilen yeni katılımcıların da aynı aşırı yeme ve kilo alma döngüsüne girdiği görüldü.
Her 2 grupta bulunanların yiyeceklerin hoşuna gittiğini söylemesi, aradaki farkın tattan değil de başka bir şeyden kaynaklandığı anlamına geliyor. Gelecek araştırmalar bunun nedenlerini anlamaya çalışacak.
Reading Üniversitesi’nden Dr. Gunter Kuhnle, “Katılımcılar hazır gıdaları tüketirken daha geç doyuyor, dolayısıyla da daha fazla yiyor” dedi.
Bu durum, midenin dolu olduğunu ya da yemek yerken geçen zamanı beyne bildiren açlık hormonlarının salınmasına etki eden belirli katkı maddelerinin sonucu olabilir.
Çalışma, maddi durumları iyi olmayan insanların beslenme önerilerine uymalarının ne kadar zor olduğunu gösteriyor. İşlenmiş gıdalarla beslenmenin maliyeti, hazırlık süresi hesaba katılmadığında bile işlenmemiş gıdalarla yapılan beslenme şeklinden 3’te bir daha az oluyor. Dr. Kuhnle göre bunun da “halk sağlığı açısından sonuçları olması muhtemel.”
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/health
Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer
© The Independent