Türkiye'de 3 milyon yatırımcıya ulaştığı söylenen ve kullanımı hızla artan kripto paralara yönelik hükümet harekete geçti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
APara'nın haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı önderliğinde TCMB, BDDK ve SPK'nın yanı sıra ilgili kuruluşların çalışmalar yaptığı ve yılın ilk yarısında düzenlemeyi yürürlüğe sokacağı ifade ediliyor.
“Asgari sermaye şartı getiriliyor”
Türkiye'de ilk olarak, faaliyet gösteren 60-70 şirket için lisans ve asgari sermaye şartı getirileceği belirtiliyor. Ayrıca şirketler için teknik yeterlilik ve kurumda çalışanlarda SPK lisansı şartının da aranacak.
Edinilen bilgiye göre, hükümet başta Bitcoin olmak üzere kripto para alım-satımına vergi getirmeye hazırlanıyor.
Piyasanın önde gelen isimleri, "burada kripto paranın ne olarak tanımlanacağı önemli" diyor. Bu konuda kripto paraların tanımı için, menkul kıymet, emtia ve para olmak üzere 3 seçenek bulunuyor.
Uzmanlara göre, kripto paranın menkul kıymet olarak tanımlanacağı ve altın, döviz, emtiaya dayalı yatırım fonları alım satım kazancında olduğu gibi kaynağından yüzde 10 stopaj kesilebileceği tahmin ediliyor. Türkiye kripto para işlem hacminde Avrupa'da ilk, dünyada dördüncü sırada yer alıyor.
Bakanlık açıklama yapmıştı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada "Kripto para ile ilgili durum bakanlığımız tarafından takip ediliyor. Kripto paralarla ilgili dünya genelindeki kaygıları paylaşıyoruz. MB, BDDK SKP ile işbirliği halinde çalışma yürütülüyor" demişti.
Inependent Türkçe, APara