Almanya, Commerzbank'ın İtalya'ya satışını niye engelledi?

AB bu girişimi desteklerken Başbakan Scholz, "dostça olmayan bir saldırı" diyor

UniCredit'in agresif satın alma hamleleri, Alman devletinden tepki toplamıştı (Reuters)

Almanya, Commerzbank'ın İtalyan bankacılık grubu UniCredit'e satışına direniyor.  

UniCredit'in, Commerzbank'taki hisselerini eylülde yüzde 9'dan yüzde 21'e çıkarmasıyla, Berlin yönetimi İtalyan şirketin bankayı satın alma girişimini frenledi. 

Alman devleti, eylülde bankadaki hisselerini satışa çıkardığında UniCredit agresif şekilde bunları satın almıştı. Başbakan Olaf Scholz, İtalyan bankasının hamlesini “dostça olmayan bir saldırı” diye nitelemişti. UniCredit CEO'su Andrea Orcel'in, bankaların birleşimi için Commerzbank yönetimiyle görüşme yaptığı da aktarılmıştı.

Maliye Bakanı Christian Lindner, dünkü açıklamasında Commerzbank'ın Almanya'ya ait olmasının önemini vurgulayarak şunları söyledi: 

Commerzbank, kârlılığını artırmada ve yapılarını modernleştirmede büyük başarı elde etti. Bu yüzden hissedarlar olarak Commerzbank'ın bağımsızlık stratejisinin doğruluğuna inanmayı sürdürüyoruz.

Diğer yandan Lindner, Commerzbank'ı uzun vadede tamamen özelleştirmek istediklerini belirtirken, İtalyan yetkililerle görüşmelerin şimdilik durduğunu ifade etti. 

Avrupa, ABD merkezli JPMorgan Chase gibi özel fonları büyük altyapı projelerine yönlendirebilecek ve Avrupa'nın start-up'larına yerel sermaye sağlayabilecek yatırım bankalarına sahip değil. UniCredit ve Commerzbank'ın birleşmesi, bu yönde yeni bir adım olarak görülüyordu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avrupa Merkez Bankası da tarafların görüşmelere devam etmesini istemişti. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, çokuluslu bir Avrupa bankası fikrine açık olduklarını söylüyor. 

Amerikan gazetesi New York Times'ın (NYT) aktardığına göre pek çok Alman yatırımcı, bankaların birleştikten sonra batması durumunda, İtalyan tarafının borçlarının da bir kısmını üstlenmek zorunda kalmaktan çekindiğini yazıyor. 

Ayrıca Commerzbank'ın müşterileri arasında binlerce küçük ve orta ölçekli Alman şirketi var. Bu firmalar, büyük bir uluslararası bankanın onların ihtiyaçlarını ve iç pazarın inceliklerini anlamayacağından endişeleniyor. Commerzbank CEO'su Bettina Orlopp da UniCredit'le birleşme halinde bu müşterileri kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacaklarını belirtiyor.

42 bin çalışanı ve 800 şubesi bulunan Commerzbank, 2008'deki küresel mali kriz sonrasında milyarlarca euroluk zarar etmiş, 18,20 milyar euro devlet yardımı almak zorunda kalmıştı. Berlin yönetiminin bankada yüzde 12 hissesi var. UniCredit ise son hamleleriyle bankanın en büyük hissedarı haline geldi. ABD'li varlık yöneticisi BlackRock'ın ise bankada yüzde 7,2'lik hissesi var.


Independent Türkçe, New York Times, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU