İtalya'nın dünyaca ünlü antik Roma şehri Pompeii'deki en eski fresklerden biri, lazer teknolojisi yardımıyla eski ihtişamına kavuştu.
Fresk, Vezüv Yanardağı'nın milattan sonra 79'da patlamasıyla şehirle birlikte lavların altında kalan Casa dei Ceii (Cei'nin Evi) adlı evin bahçe duvarını süslüyor.
Casa dei Ceii, 1913-1914 döneminde ortaya çıkarılırken antik şehirdeki en eski evlerden biri olduğu düşünülüyor. Zira Pompeii Arkeoloji Parkı'na göre ev, milattan önce 2. yüzyıla denk gelen Samnitler dönemine ait.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bahsi geçen ev ortaya çıkarıldıktan sonra zamanla bakıma muhtaç hale gelmişti. Çünkü bakım için ayrılan bütçedeki eksiklikler ve yanlış restorasyon yüzünden süslemeler giderek bozulmuştu. Binanın özellikle nemli alt kısımlarındaki çizimler epey zarar görmüştü.
Uzmanlar söz konusu freskin boyalı yüzeyini lazerle temizleyerek botanik detaylar da dahil olmak üzere önemli kısımlarını kurtardı. Aşınmış kısımlarıysa elleriyle hassas rötuşlar yaparak düzeltti.
Freskte tapınakların bulunduğu Mısır manzarasının ortasında, Nil Deltası'ndan yabani hayvanlarla bir av sahnesi tasvir ediliyor.
CNN International'ın haberine göre, bu antik kentte bahçe duvarlarını süslemek yaygındı. Pompeii Arkeoloji Parkı'nın geçici müdürü Massimo Osanna, Lucius Ceius Secundus adlı bir hakime ait olduğu düşünülen evdeki freske dair şöyle konuştu:
Freski bu kadar özel yapan şey, tamamlanmış olması. Pompeii'de bu tür tamamlanmış büyük freskler nadir görülüyor.
Çizimdeki egzotik ve dini temalar, ev sahibinin eski Mısır'la ve İsis (antik Mısır tanrıçası) inancıyla olan bağlantısına ve onlara ilgisine işaret ediyor.
Osanna, bu dekorlarla alanların genişlediğine dair bir yanılsama yaratıldığını belirtti. Keyifli ve davetkar bir atmosfer için kullanıldığını da ekledi.
Pompeii Arkeoloji Parkı, eylül ayında başlayan çalışmaların devam ettiğini bildirdi.
Independent Türkçe, CNN International, Wanted in Rome, Daily Mail, BBC
Derleyen: Uğurcan Yıldız