Batı medyası, beğenmediği DSÖ bulguları hakkında şüphe yaratmaya çalışıyor

Uzmanlar, Çin'e iltimas gösterilmesinin örgütün çıkarına olmadığını belirtiyor

Çin-DSÖ ortak araştırma ekibi üyeleri, Vuhan'daki sonuçları basın toplantısında açıklamıştı (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) uzman ekibi Vuhan'a yaptığı ziyaretten sonra virüsün kökenini izleme raporunu tamamlamakla meşgulken, Batı medyasında raporun güvenilirliğini baltalamaya çalışan komplo teorileri ortaya çıktı. Gözlemciler, bu siyasi güdümlü eylemlerin virüsün kökenlerini takipte bilime dayalı çabalara fayda sağlamayacağını söyleyerek, medyayı bilimsel olarak aslında ne kadar gerçek bir ilerleme kaydedildiğine odaklanmaya çağırdı.

Kısa süre önce Avustralya’daki kablolu Sky News Australia kanalı, ekibin araştırma sonuçlarını sorgulama çabasıyla üç DSÖ uzmanının Çin kurumlarıyla bağlantısı olduğu gibi abartılı bir yorumda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Marion Koopmans (DSÖ ekibinde yer alan Hollandalı virolog –ed.n) Twitter'da buna yanıt verdi ve Avustralya medyasını komplo teorileri yaymakla eleştirdi. Çin'in güneyindeki Guangdong eyaletinde bulunan Hastalık Kontrol Merkezi’nin bilimsel danışmanı olarak yaptığı önceki çalışmalar Çin hükümeti için çalıştığı anlamına geliyorsa, Avrupa ve ABD için de çalıştığını belirtti.

Çinli gözlemciler, DSÖ uzmanlarının yayımladığı sonuçlar Batı medyasının beklentileriyle uyuşmadığında, bazı Batılı medya kuruluşlarının kendi siyasi anlatılarına uyabilmesi için virüs kaynağı araştırması hakkında çaresizce şüphe uyandırmaya çalıştığını söyledi.

Vuhan Üniversitesi'nde patojen biyoloji bölümünün müdür yardımcısı Yang Zanqiu, Global Times'a yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü’nün virüsün kökenlerini araştırırken adil ve yetkin olduğunu, alanlarında önde gelen uzmanlar olan 17 uluslararası bilim insanını farklı ülkelerden Vuhan'a seyahat etmek üzere bir araya getirerek gösterdiğini söyledi.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, daha önce Cenevre'den bir sanal basın toplantısında yaptığı açıklamada, bunun bir DSÖ çalışması veya araştırması olmayacağını çünkü bunun 10 kurumdan seçilen bağımsız bireylerden oluşan bağımsız bir çalışma olduğunu belirtmişti.

Yang, gerçeğin sonuçta ortada olacağını ve Çin'e iltimas geçmenin sağlık alanında profesyonel bir uluslararası bir örgüt olan DSÖ'nün çıkarına olmadığını kaydetti. Ayrıca, Batı medyasında tekrarlanan komplo teorilerinin siyasi amaçlı olduğunu ve bilime faydası olmadığını, virüs temelli sorunların çözülmesi için hâlâ küresel çaba gerektirdiğini sözlerine ekledi.

Virüsün kaynağını araştırmak için Vuhan'a yapılan ziyaretin ardından uzman ekip, hastalığın kökenlerine ilişkin tüm hipotezlerin geçerli kaldığını, virüsün Vuhan’daki bir labaratuvarından sızıp sızmadığı sorusunu daha fazla araştırmadıklarını çünkü bunun "çok olası olmadığının" düşünüldüğünü açıkladı.
 


Çin Dış İlişkiler Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden Profesör Li Haidong, Global Times'a yaptığı açıklamada, Batı medyasının ve bazı politikacıların virüsün Çin'den geldiğini önceden belirlediklerini ve diğer sonuçları "bilim dışı" olarak gördüklerini söyledi. Gerçekleri tersine çevirme girişimleri Çin'i suçlu gösterme konusundaki gerçek niyetlerini ortaya koyuyor.

Avustralya medyasının suçlamasından önce Peter Dazsak (Britanyalı zoolog ve DSÖ uzman grubu üyesi) ve Thea Kølsen  Fischer (Danimarkalı epidemiyolog), The New York Times'ın kendi anlatısına uyması için virüsün kökenleri araştırmasıyla ilgili sözlerini saptırıp yanlış aktardığını ifşa ederek bu durumu eleştirdiler.

The New York Times'ın "Çin DSÖ’ye yaptığı ziyarette önemli verileri vermeyi reddetti" başlıklı haberi, Çin'i virüsün kökenini belirlemeye yardımcı olmamakla ve gelecekteki salgınları önlemeyi sağlayabilecek önemli verileri paylaşmamakla suçluyor.

Yang, "Uluslararası ve Çinli uzmanlar virüsün bir laboratuvardan çıktığı hipotezini dışlayarak virüsün kökeni sorusunu yanıtlamaya bir adım daha yaklaştı. Bu başarı bilim insanlarının virüsün diğer ülkelerdeki kökenleri hakkında daha fazla araştırma yapması açısından önemlidir" dedi.

Çinli gözlemciler, Sky News Australia'nın ve The New York Times'ın gerçekleri asılsız nedenlerle çarpıtarak görmezden geldiğini belirterek bu durumun itibarlarına zarar vereceği konusunda uyardı.

Uluslararası uzman ekibinin geçen hafta yayımlanması beklenen bir özet rapor üzerinde çalıştığı ve gelecek haftalarda raporun nihai ve tam halini yayımlayacağı belirtildi.

Vuhan ekibinin başkanı Peter Ben Embarek, basın toplantısında yaptığı açıklamada çalışma raporunun bir "uzlaşı raporu" olacağını söyledi. Bunun uluslararası ekibin ve Çinli uzmanların ortak raporu olacağını kaydetti.

Ben Embarek, "Bunun üzerinde birlikte çalıştık ve bu nedenle asıl mesele bir tarafın diğerinin ulaştığı sonuç üzerinde söz sahibi olması değil ortak temel bulgularımız, sonuçlarımız ve önerilerimiz hakkında daha çok bir uzlaşı belgesine sahip olmamız" diye konuştu.

Yang, uluslararası toplumu bilimsel bir yaklaşım benimsemeye ve konuyla ilgili her türlü ilerlemeye odaklanmaya çağırdı. Ayrıca uluslararası topluma, suçlama oyunu oynayarak enerji harcamak yerin uluslararası DSÖ ekibini Çin'de olduğu gibi dünyanın diğer yerlerinde de virüsün kökenleri üzerine daha fazla araştırma yapma çağrısında bulundu.



* Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

globaltimes.cn/page

Independent Türkçe için çeviren: Ahmet Delal Tüy

DAHA FAZLA HABER OKU