Şampiyonluk yolundaki kritik virajı kayıpla atlatan Fenerbahçe'de esas problem ne?... Çelikler: Uluslararası çapta taktik bilgisi yüksek, başarı odaklı bir yabancı hoca gelmeli

Bu sezon oynattığı futbolla sık sık eleştirilen Erol Bulut, Göztepe mağlubiyeti sonrası tepkilerin odağında. Spor yorumcusu Serdar Ali Çelikler, şampiyonluk yarışında ağır yara alan Fenerbahçe'de "esas sorun ne" sorusunu Independent Türkçe için yanıtladı

Fenerbahçe, geride kalan 25 maçta 16 galibiyet, 3 beraberlik ve 6 mağlubiyet alarak 51 topladı / Fotoğraf: AA

Süper Lig'de kötü geçen iki yılın ardından 2020-21 sezonuna şampiyonluk parolasıyla başlayan Fenerbahçe, bu sezon sahasında aldığı mağlubiyetler ve oynanan oyun nedeniyle sık sık eleştiriliyor.

Ligde bu sezon Kadıköy'de oynadığı maçlarda 5 kez yenilen sarı-lacivertliler, Galatasaray'ın kazandığı haftada Göztepe'ye yenilerek şampiyonluk yarışında ağır yara aldı.

2020-21 sezonunda inişli çıkışlı bir grafik sergileyen, sonrasında 9 maçta 8 galibiyet, 1 beraberlik elde ederek önemli bir çıkış yakalayan Fenerbahçe, önceki hafta sahasında Galatasaray'a liderliği ve ikili averajı kaptırarak önemli bir fırsatı tepti.

Galatasaray maçının ardından bu kez de Başakşehir'e yenilen İstanbul ekibi, Ziraat Türkiye Kupası'ndan da elenerek taraftarlarını hayal kırıklığına uğrattı.

Fatih Karagümrük galibiyeti ile kara bulutları dağıtan Fenerbahçe, dün akşamki Göztepe yenilgisiyle önemli bir avantajı yitirdi. 

Süper Lig'de oynadığı 25 maçta 51 puan toplayan sarı-lacivertliler, ikili averajı yitirdiği lider Galatasaray'ın üç puan da gerisinde kalarak umutlarını kalan haftalara yaydı.

 

Fenerbahçe-AA1.jpg
Fenerbahçe, bu sezon sahasındaki 6. yenilgisini Göztepe karşısında yaşadı / Fotoğraf: AA

 

Sezon başında 18, ara transfer döneminde ise Mesut Özil ve İrfan Can Kahveci'nin de aralarında olduğu 4 futbolcuyu kadrosuna katarak yoluna emin adımlarla yürümeyi hedefleyen Fenerbahçe'de en çok eleştirilen isimlerin başında takımın teknik direktörü Erol Bulut geliyor. 

Bulut'un ardından yazılı ve görsel medyada eleştirilerden nasibini alan diğer isim ise sportif direktör Emre Belözoğlu oldu.

Spor yorumcusu Serdar Ali Çelikler, Fenerbahçe'deki son durumu ve kamuoyunda tartışılan konuları, Independent Türkçe için yorumladı.

 

Serdar Ali Çelikler - Twitter.jpg
Serdar Ali Çelikler / Fotoğraf: Twitter

 

Serdar Ali Çelikler: Uluslararası çapta taktik bilgisi yüksek, başarı odaklı bir yabancı hoca gelmeli

Çelikler, "Fenerbahçe Süper Lig'de kalan haftalarda hedeflerini gerçekleştirebilmek için ne yapmalı" sorumu şöyle yanıtladı:

Bence yeni sezonun hazırlıklarını yapmaya başlamalı. Uluslararası çapta taktik bilgisi yüksek, Wenger gibi looser ve modası geçmiş olmayan, dinamik başarı odaklı bir yabancı hoca gelmeli. Tabi bu isim "ağabeylik müesessi"ni de kaldırmak gibi bir iyilik de yapacaktır. Bu yeni teknik adama 3 yıllık kontrat yapılmalı ve bu her fırsatta belirtilmeli ki oyuncu grubu "Nasıl olsa bu adam da gider" diyemesin. 

Fenerbahçe'nin böyle planlı bir strateji ile planlı bir sistem kurmasının gerekliliğinden söz eden Çelikler, "Samandıra'da Hoca-yardımcıları-bir (sadece bir) Türk teknik direktör- Sportif Direktör Emre Belözoğlu ve bir de Samandıra'da yatıp kalkacak bir yönetici olmalı. Bu isimlerin sezon boyunca takımı diri-enerjik ve formda tutma görevleri olmalı. Sistem kurulursa basari kendiliğinden gelir" değerlendirmesinde bulundu. 

"Yönetimin yanında onun dışındaki herkesin karşısında bir yapı oluştu"

Teknik direktör Erol Bulut'un sezon başından itibaren oynattığı futbol nedeniyle eleştirildi. 

Kötü oyunla kazanılan maçlarda dahi tepkilerin hedefinde Bulut'un oyun mentalitesi vardı. 

Çelikler, bunca eleştiriye rağmen takımın oyun anlayışında bir değişikliğin neden görülemediğini yorumladı.

"Fenerbahçe'nin hiçbir dönemde eleştiriye tahammülü yoktu" diyen Çelikler, "Bilhassa sosyal medya denen lağım çukurunun ortaya çıkmasıyla o mecranın saldırgan-kindar-aptal fanatik tutumu merkeze de sirayet etmeye başladı. Etkileşim, bilgiden öne geçti. Manşet kaygısı başladı. Ergenlerden ve bireysel kişilerden söz etmiyorum. Ama yönetimin yanında onun dışında herkesin karşısında duran birtakım hesaplar oluştu/oluşturuldu. Yönetimler de bu kanser hücrelerini büyüttüler. 5. kol gibi kullanmaya başladılar. O trol tetikçiler de itibar suikastına başladılar. Yönetimler de ya bunları destekledi, en azından suskun kalıp kerhen arkalarında durdu. Ekonomik arka planı olmayan birtakım tipler, bu trol tetikçiliğinden para kazandı/kazanıyor. Asıl sorun bu durumun neredeyse bir yönetim biçimi olarak kabul görülmesi" ifadelerini kullandı. 

 

Fenerbahçe-AA3.jpg
Fenerbahçeli futbolcular, yayıncı kuruluşa tepki göstermek için "Be Fair" yazılı eşofmanla antrenmana çıktı / Fotoğraf: AA

 

"Erol Hoca'ya 'Hocam, beIN'le kötüyüz' diyorlar, hoca ona göre konuşuyor"

Fenerbahçe ile beIN Sports arasında önceden yaşanan gerilim Göztepe maçında da kendini gösterdi.

Müsabaka öncesi maç önü röportajında konuşan teknik direktör Bulut'un yayıncı kuruluş ile ilgili sözleri, bazı kanallarda spor yorumcuları tarafından çokça eleştirildi.

Çelikler, Erol Bulut'un yayıncı kuruluşla ilgili açıklamalarında eleştirilecek bir durumun olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Erol Hoca'ya 'Hocam, beIN'le kötüyüz' diyorlar, hoca ona göre konuşuyor. 'beIN'le düzeldik' diyorlar normal konuşuyor. Şimdi yine bozuştular da hoca o nedenle konuştu. Burada kendisini eleştirecek bir durum yok." 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Fenerbahçe, beIN'in çapsızlığı/hadsizliği ve küstahlığı karşısında haklı"

Süper Lig'de özellikle son dönemde ortam oldukça gergin. Zirve yarışında Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Trabzonspor'un ilk 4'te yer alması ve puan farkının çok az olması da burada bir etken.

Fenerbahçe ise son dönemde özellikle yayıncı kuruluş, hakemler ve spor medyasından şikayetçi. 

Çelikler, sarı-lacivertli ekibin dış etkenlerle sıkça uğraşmasının başarısını etkileyip etkilemeyeceği yönündeki soruya şu yanıtı verdi:

Sadece Fenerbahçe değil, herkes her şeyden şikayetçi. Belki Galatasaray yayıncıdan şikayetçi değildir. Ülkemizde "herkes bize karşı" tavrı iş yapıyor. Siyasette de. Fenerbahçe, beIN'in çapsızlığı/hadsizliği ve küstahlığı karşısında haklı. Metin Tokat MHK'si konusunda haklı. Lakin bu öfkeyi yönetip sahaya yansıtacak bir ara enerji hattı da yok demek ki.

 

Fenerbahçe-AA2.jpg
Mesut Özil - Erol Bulut / Fotoğraf: AA

 

"Belözoğlu'nun otoritesi olmasa Bulut daha ağır tahkir edilirdi"

Emre Belözoğlu'nun takımdaki konumunun Erol Bulut'un otoritesini zayıflattığı, futbolcular için de bu durumun olumsuz şartlarda bahane gösterilebileceği bu nedenle sportif direktörün daha çok kriz ortamlarında müdahil olması gerektiği yönünde eleştiriler yapıldı. 

"Emre Belözoğlu'nun varlığı ve konumu, takımda ikilik yaratır mı" soruma, Çelikler şu cevabı verdi: 

Ben hayatımda ilk defa üst düzey bir göreve gelsem ben de ilk başta yönetebileceğim bir ismi isterim altımda. Belözoğlu da böyle düşündü ve 'yönetebileceği' bir isim olan Erol Bulut'u getirdi. Lakin ben ondan farklı olarak şöyle yapardım: "Zaten başarılı bir transfer dönemi geçirdim. Transferlerin birçoğu ismen de olsa tuttu. Hoca tercihi belli ki olmayacak. O nedenle şimdi çıkıp 'Erol Bulut'a bir şans verdik, olmadı. Şimdi çok daha kalibreli bir isimle çalışacağız' diyeyim ki yaptığım iyi işler de gölgelenmesin" der ve iyi bir isim bulurdum. Getiren gibi gönderen de ben olurdum. 

Erol Bulut'u Emre Belözoğlu'nun takımın başına getirdiğini ancak gönderen kişinin o olmayacağını söyleyen Çelikler, sözlerini şöyle noktaladı:

İlk sezonunda en azından kredisini yüzde 50 azalttı. Belözoğlu'nun otoritesinin Bulut'u sarsması söz konusu olamaz. Tersine Belözoğlu'nun otoritesi olmasa Bulut belki de birkaç kez oyuncuları tarafından daha ağır söz ve hareketlerle tahkir edilirdi. Belözoğlu'nun en büyük hatası 'Ben yönetirim' kafasında olmasıydı. Erkenden gönderip kaliteli bir isim getirebilse transfer başarısının yanında 'Bak, hemen kusurları tedavi edebiliyor" puanını da alırdı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU