Facebook Avustralya'yı "arkadaşlıktan çıkardı": Ülkedeki haber ve birçok kurumun paylaşımları durduruldu

Avustralya Başbakanı Morrison, Facebook'un kararını "küstahlık" olarak niteledi

Fotoğraf: Unsplash

Avustralya'da medya şirketlerinin ürettiği haberler için ödeme yapmasını zorunlu kılan yasa tasarısı nedeniyle Facebook, ülkedeki tüm medya içeriklerinin paylaşımlarını durdurdu.

Facebook'un kararı sonrasında ülkedeki kullanıcılar, sabah uyandıklarında sayfalarında boş içerik akışı ile karşılaştı.

Haberlere ek olarak resmi sağlık kurumlarının sayfalarının, acil durum güvenlik uyarılarının ve sosyal yardımlaşma ağlarının Facebook'tan kaldırılmasının ardından haber kurumları, siyasetçiler ve insan hakları savunucuları Facebook'un bu hamlesini kınadılar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Avustralya'yı 'arkadaşlıktan çıkarma' hamlesi küstahçadır"

Avustralya Başbakanı Scott Morrison konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Facebook'un sağlık ve acil durum hizmetlerine yönelik ana bilgi hizmetlerini erişime kapatarak bugün Avustralya'yı 'arkadaşlıktan çıkarma' hamlesi küstahçadır ve hayal kırıklığına yol açmıştır" ifadelerini kullandı.

Morrison açıklamasına şöyle devam etti:

Bu eylemler, kendilerini devletlerden daha büyük zanneden ve kuralların kendilerine uygulanmaması gerektiğini düşünen Büyük Teknoloji şirketlerinin davranışlarından ötürü giderek daha fazla ülkenin duymakta olduğu endişeyi doğrulamıştır

Ne olmuştu?

Avustralya'da hazırlanan yeni yasa tasarısına göre Google ve Facebook, haber ve diğer içerikleri kullanabilmek için basın yayın şirketlerine para ödemek zorunda.

İki teknoloji şirketi yıllar boyunca bu yasaya karşı birlikte direnmişti.

Google, yasa teklifinin kabul edilmesi halinde Avustralya'daki ana arama motorunu kapatacağı, Facebook da haber paylaşımını engelleyeceği tehdidinde bulunmuştu.

Daha sonra fikrini değiştiren Google, 15 Şubat'ta Avustralya'nın önde gelen medya şirketlerinden Seven West Media ile ürettiği haber içeriklerini ücret karşılığında kullanmak için anlaşma yapmıştı. Anlaşmanın değeri yıllık 23 milyon dolar olduğu iddia edilmişti.

 

Independent Türkçe, Reuters
 

DAHA FAZLA HABER OKU