Almanya’nın en önemli otomotiv şirketlerinden Hymer-Leichtmetallbau’ya ait Farhym Otomotiv Sanayi, Türkiye’den çıkma kararı aldı. Türkiye’de iki bölgede üretim tesisi olan Farhym, hisselerinin tamamını Türk firma Makel Yatırım’a devrediyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Dünya muhabiri Kerim Ülker’in haberine göre, geçen yıl bu kararı alan Alman Farhym, devir konusunda 2-3 firma ile görüşme halindeydi. Son aşamada Alman devi, Türk şirketi Makel Yalıtım ile anlaştı. Rekabet Kurumu’na başvuran taraflar, gereken onayı alırsa ve son anlaşmayı da olumlu tamamlarsa Farhym, Türk Makel yalıtım bünyesine katılacak.
Farhym, yaklaşık 20 yıldır Türkiye’deydi. 2003’te Türkiye’ye gelen şirket, ticari araçların iç kısımlarının tasarımı konusunda entegre çözümler üretiyordu.
Almanya’nın İsviçre sınırındaki eyaleti Baden-Württemberg merkezli olan Hymer-Leichtmetallbau’ya ait Farhym, Türkiye’deki özellikle seyahat ve toplu taşım otobüsleri endüstrisine yönelik, hava kanalları, bagaj sistemleri, iç aydınlatmaları, iç kaplama ve giydirmeler ile diğer iç trim uygulamalarına yönelik üretim gerçekleştiriyordu.
Ankara ve Adana’da iki tesisi var
Farhym'nin ana tesisi Ankara’daki MAN Otobüs Üretim Merkezi’nin hemen yanında yer alan 10 bin metrekarelik fabrika. İkinci fabrika ise Adana’daki bin 500 metrekarelik tesis. Şirket bu iki tesisten MAN, Temsa, Isuzu, Karsan, BMC, Hyundai gibi dünyaca ünlü markalara ürün sağlıyordu.
Şirket son açıklanan verilere göre 3 bin çalışana ve yaklaşık 1 milyar euroluk ciroya sahip.
Alman Farhym’in hisselerini almaya hazırlanan Makel Yalıtım şirketi de Ankara merkezli.
1997 yılında kurulan Makel Yalıtım, otomotiv, beyaz eşya, iş makinaları, inşaat ve ambalaj gibi sektörlere yönelik parçaların üretimini gerçekleştiriyor.
Volkswagen Türkiye yatırımından vazgeçmişti
2019'da Manisa'da, 943 milyon 500 bin Türk lirası sermaye ile 'Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi' unvanlı şirketi kurmuş ve Manisa’da 4 bin kişiye istihdam yaratacak bir fabrika yatırımına karar vermişti.
Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik askeri harekatı sonrası beklemeye alınan fabrika yatırımı, pandemi koşulları sonrasındaysa askıya alınmış ve 2020 aralık ayında Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tasfiye edilmişti. Şirket bu gelişmelerin ardından, 1 milyar euroluk yatırımla Slovakya'daki fabrikasını büyütme kararı almıştı.
Dünya, Independent Türkçe