İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, haftalık kabine toplantısında yaptığı açıklamada "Golan tepelerinde Başkan Trump'ın adını vereceğimiz bir yerleşim yeri kuracağıma söz verdim. Golan tepelerindeki bu yerleşim bölgesinin yerini bulduğumu size söylemek istiyorum. Bu süreç başladı" dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Açıklamayı resmi Twitter hesabı üzerinden yayınlayan Netanyahu, konuşmasına Golan tepelerini İsrail toprağı olarak tanıdığı için ABD Başkanı Donald Trump’a teşekkür ederek başladı. Golan’da tespit edilen alanda inşaatın başlaması için hazırlanan talimatı kurulduktan sonra yeni hükümete vereceğini ifade etti.
Netanyahu, 23 Nisan'da Golan tepelerinde bir İsrail yerleşim bölgesi kuracağını ve ABD Başkanının Golan Tepelerinin İsrail toprağı olarak tanıdığını açıklamasına jest olarak adına 'Trump' diyeceğini açıklamıştı.
התחלנו בתהליך ההקמה של יישוב בגולן על שמו של נשיא ארה״ב דונלד טראמפ pic.twitter.com/Pp206kTBiQ
— Benjamin Netanyahu (@netanyahu) 12 Mayıs 2019
Öte yandan ABD Başkan Yardımcısı ve Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Jason Greenblatt, Golan ile ilgili konuların buradaki uzlaşma örgütlerine bırakılacağını ve müzakerelerin artık bu şekilde devam edeceğini söyledi.
Filistinli analist: Devlet kurma şansımız yok
Russia Today'a açıklama yapan siyasi analist Ziyad Humur, İsrail’in yerleşim yeri politikaları sonucu Kudüs’te ve Batı Şeria’da bir devlet kurma şanslarının kalmadığını söyledi.
52 yıllık mesele: Golan
1967’de İsrail ile Araplar arasındaki Altı Gün Savaşları'nın ardından İsrail Golan Tepeleri’ni aldı ve bölgenin son 52 yıllık siyasi sınırlarını şekillendirdi.
Bu işgal Soğuk Savaş’ın hakim olduğu uluslararası sistemde kısa sürede çok taraflı uluslararası bir kriz haline geldi.
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, 4 Haziran 1967’den sonra İsrail’in işgal ettiği toprakları boşaltmasını öngören 242 ve 338 sayılı kararlarını aldı.
BM’in 1967 tarihli 242 sayılı kararı, İsrail’in işgal ettiği topraklardan çıkarılmasını öngörüyor. 1973 tarihli 338 nolu kararı ise 242 sayılı karara atıfta bulunarak tarafları barış görüşmelerine çağırıyor.
Independent Türkçe