Botsvana'nın gitgide artan küresel talebi karşılamak için canlı aslan ve aslanlardan elde edilen ürünlerle ilgili yaptığı ihracat dikkat çekiyor.
Kendilerini araştırmacı çevre gazetecisi olarak tanımlayan Oxpeckers kuruluşunun 20 Ocak'ta paylaştığı sonuçlara göre 10 yıllık bir süreci kapsayan veriler, Güney Afrika'ya söz konusu ihracat alanında Botsvana'nın ilk sırada yer aldığını ortaya koyuyor.
Rakamlar sadece 2019'da 16 canlı aslanın ülke dışına çıkarıldığını gösterirken, uzmanlar kemikler, pençeler, dişler ve deriler dahil aslanlardan edinilen ürünler üzerinden yapılan satışların, yasadışı yoldan elde edilen diğer ürünlerle ilgili ticareti örtmek için kullanılmasından endişe duyuyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Diğer yandan canlı aslanların ihracatının, Güney Afrika'da vahşi hayvanların özel sahalarda yetiştirilip kapalı bir alanda öldürülmeye elverişli hale getirildiği avcılık ağlarıyla bağlantısına dair kaygılar da gündeme geliyor.
Geçmişte aslan kemiklerinin yasadışı ihracatı konusundaki kargaşanın merkezinde yer alan Botsvana, canlı aslanları kapalı arazilerde avlanılmak üzere Güney Afrika'ya gönderme uygulamasıyla da tepki çekmişti.
Botsvana, ülkenin bir önceki Devlet Başkanı Ian Khama'nın 2014'te aslanların avlanılmasına yönelik moratoryum kararından sonra bile bu ticaretin parçası olmaya devam etmişti.
Dönemin hükümeti ayrıca, Güney Afrika'daki tartışmalı avlanma etkinlikleri için büyük miktarda aslanın ihraç edildiğine dair Oxpeckers'ın ifşasının ardından bu tür av uygulamalarını yasaklamıştı.
Yaban hayatta yaklaşık 20 bin Afrika aslanının kaldığı tahmin ediliyor.
Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) Kırmızı Listesi bu hayvanları artık "savunmasız" kategorisinde değerlendiriyor.
Bazı uzmanlarsa, öldürülme oranlarına bakıldığında aslanların neslinin 2050'ye kadar tükenebileceğine inanıyor.
Independent Türkçe, Oxpeckers