MHP lideri “İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Dayatması: Yalanlar- Gerçekler-Türkiye’nin Önüne Kurulan Çetin Tuzaklar” başlıklı bir açıklama yaptı.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden geri dönüşün mümkün olmadığını savunan Bahçeli, “Zillet ittifakının ağız birliği yaptığı Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem önerisi, içeriği itibariyle esasen klasik Parlamenter Sistem içinde yer alan köksüz ve işe yaramayacak önerilerdir” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni “toplumsal dokuya, milli bünyeye, Türk kültür ve tarihsel müktesebatına uygun” olarak tanımlayan Bahçeli, bu sistemin büyük bir boşluğu doldurduğunu öne sürdü.
etikhaber.com’a yaptığı açıklamada Bahçeli güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişin ancak anayasa değişikliğiyle olacağını işaret ederek şunları kaydetti:
TBMM milletvekili dağılımı dikkate alındığında Güçlendirilmiş Parlamenter sistemi öneren partilerin hepsi bir araya gelse bile gerekli Anayasa değişikliğini yapabilmeleri mümkün değildir.
Bahçeli, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek tarafından kamuoyuna konu hakkında bazı açıklamalar yapıldığını, bunları 4 madde halinde özetlemenin mümkün olduğunu ifade etti. Bahçeli’nin aktardığına göre bu maddeler şöyle:
- Cumhurbaşkanı’nın TBMM tarafından seçilmesi, partisiz, tarafsız olması, sadece sembolik ve törensel yetkilere sahip kılınması,
- Hükümetin parlamento içinden kurulması, bakanların seçilmiş olması,
- Hükümet kurulmasının kolaylaştırılması ve düşürülmesinin zorlaştırılması konusunda "yapıcı/kurucu güvensizlik modeli”nin getirilmesi,
- Siyasi partiler ve seçim sistemi, TBMM İçtüzüğü, medya, sivil toplum, yerel yönetimler, yargı, ekonomi ve bürokrasi konularıdır.
“Kimsenin siyasi partiye üye olması engellenmemeli”
Halkın seçtiği milletvekillerinden oluşan Meclis’in Cumhurbaşkanı’nı seçmesinin “halk iradesini ortadan kaldıracağı” görüşünü savunan Bahçeli, şu ifadeleri kullandı:
Geçmişte Cumhurbaşkanı’nın kağıt üzerinde kalan tarafsızlığı uygulamada yarattığı sorunlar nedeniyle birçok tartışmanın da dinamiği olmuştur. Anayasamızda Cumhurbaşkanı’nın tarafsızlığı yaptığı görevle ilgili olarak zaten vardır ve esas olan da bu olmalıdır. Cumhurbaşkanı dahil herkesin temel haklarından olan siyasi partiye üye olabilme özgürlüğü engellenmemelidir.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yeni sisteme geçişin ardından bakanların atamayla göreve gelmesinin CHP tarafından bir eleştiri konusu olarak gündeme geldiğini belirten Bahçeli, görüşlerini şöyle dile getirdi:
Parlamenter Sistemde bakanların milletvekili olması sebebiyle daha güçlü olduğu yaklaşımı gerçekleri yansıtmamaktadır. Sıkça kullanılan atanmış ve seçilmiş bakan ifadesi teknik yanlışlıklar barındırmaktadır. Zira Parlamenter Sistemde de hem milletvekilleri arasından hem de parlamento dışından bakan atanması mümkün bulunmaktadır. O halde milletvekillerinin bakan olması hem o bakanı hem de hükümeti daha güçlü yapmayacaktır. Ayrıca tüm bakanlar milletvekili de olsa seçildikten sonra başbakanın önerisi üzerine Cumhurbaşkanı tarafından atanmaktadır. Nitekim Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmeden önce kurulan hükümetlerde 118 defa Meclis dışından bakan atanmıştır. Tarafsız olması kapsamında seçimler öncesinde Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanlıklarına yapılan 24 atama dikkate alınmazsa Meclis dışından gelen bakan sayısı 94’tür.
Açıklamasının devamında bazı ülkelerde hükümetlerin kurulamamasıyla ilgili örneklere yer veren MHP lideri, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi uygulandıkça olumlu etkisi de görülmeye başlamıştır” iddiasında bulundu.
“Birçok uyum düzenlemesi yapılmakla birlikte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin olgunlaşma döneminde sistemin tamamlayıcı unsurları olacak yahut varsa sistemin aksayan yönlerini giderecek düzenlemeler yapılarak Türkiye yoluna devam edecektir” diyen Bahçeli, bazı kanunların hızla değiştirilmesi gerektiğini vurguladı:
Bu kapsamda olmak üzere; Siyasi Partiler ve Seçim Kanunları, TBMM İçtüzüğü, Milletvekili Dokunulmazlıkları ve Siyasi Etik düzenlemeleri ile Kamu Kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ilişkin yasa çalışmalarının tamamlanması gerekmekte, Yasama, Yürütme ve Yargıya ilişkin bazı düzenlemelerin gerçekleştirilmesi zarureti bulunmaktadır.
MHP lideri, açıklamasını “Zillet ittifakının ağız birliği yaptığı Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem önerisi, içeriği itibariyle esasen klasik Parlamenter Sistem içinde yer alan köksüz ve işe yaramayacak önerilerdir ve Türkiye’yi yeniden karanlık dehlizlere mahkum edecek nitelik taşımaktadır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden geriye dönüş gayreti de bu günkü siyasi tablo karşısında Anayasal süreç içinde boşuna çaba, aziz milletimizi oyalama ve kandırmadan ibaret, toplumu kutuplaştırma gayretidir” ifadeleriyle bitirdi.
etikhaber.com, Independent Türkçe