Uzmanlar kansere neden olabilecek küçük plastik parçacıkların 3D yazıcılar tarafından yayıldığını ve bunun en çok 9 yaşından küçük çocuklar açısından tehlikeli olduğuna dair uyarıda bulundu.
Bu alanda yapılan bir dizi çalışma cihazların insan sağlığına zararlı olabilecek parçacıklar yaydığına işaret ediyor.
Forbes'un haberine göre Risk Analizi Topluluğu'nun (Society for Risk Analysis) her yıl düzenlenen ve bu yıl 13-17 Aralık'ta gerçekleştirilen toplantıda sunulan çalışmalar cihazlara ihtiyatla yaklaşılması gerektiğine işaret ediyor.
Bu çalışmaların ortaya koyduğuna göre cihazlar hem bulundukları ortamın hava kalitesi hem de çevre açısından fazlasıyla risk teşkil ediyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Üç boyutlu yazıcılar nesneleri polimer, kompozit, reçine gibi malzemeleri ısıl veya kimyasal işlemden geçirerek üretebilir.
Küresel olarak 3D yazıcı pazarı geçen yıl tahmini 8,7 milyar sterlin (yaklaşık 89 milyar TL) değerindeydi. Ve bu sayı daha fazla kişi evine 3D yazıcı aldıkça da artıyor.
Her ne kadar 3D yazıcılar küresel çapta büyük bir rağbet görse de ABD'li araştırmacılar cihazların plastik kirliliğini artırmalarının yanı sıra beklenmedik sağlık riski teşkil ettiklerini söylüyor.
Araştırmacıların yaptığı çalışmalara göre bir baskının tamamlanması için gereken sürede cihazlar bulundukları ortama çeşitli partikül ve kimyasal yan ürün yayabiliyor.
Bulgular özellikle okul ve kütüphaneler de dahil olmak üzere cihazların kullanım alanının artması nedeniyle daha endişe verici görünüyor.
Araştırmalara göre cihazların yaydığı parçacıklar ciğerlere nüfuz ederek hücrelere ciddi zarar veriyor. Özellikle 9 yaşından küçük çocuklar cihazların yayabileceği kimyasallardan daha fazla zarar görebilir.
Daily Mail'in aktardığına göre ABD Çevre Koruma Ajansı uzmanlarından Peter Byrley, "Bugüne kadar insanların 3D yazıcıların yaydığı partiküllerin zararına dair çok az farkındalığı vardı. Bu araştırmanın muhtemel sosyal faydası cihazların yaydıklarına ve çocukların görebileceği zarara dair farkındalığı artırması" ifadelerini kullandı.
Ayrıca üretim sürecine bağlı olarak azalan maliyetlerin gezegeni daha fazla kirletecek plastik üretimi tetiklediği belirtiliyor.
Üretimde ne kadar plastik parçacık yayıldığını belirleyebilecek bir cihaz geliştiren Duke Üniversitesi'nde kimya mühendisi Joana Marie Sipe, yayılan parçacıkların insanlarla birlikte doğaya da zararlı olabileceğinin altını çiziyor.
Independent Türkçe, Daily Mail, Forbes