Rapor ortaya koydu: New York polisi, Siyahilerin Hayatı Önemlidir eylemcilerine aşırı güç kullandı

Belediye Başkanı Bill de Blasio şehirdeki polis teşkilatının "daha iyi şeyler yapması" gerektiğini söyledi

George Floyd'un polis gözaltısı sırasında hayatını kaybetmesi ülke genelinde eylemleri tetiklemişti (AFP)

Hazırlanan bir raporda, New York polisinin ırkçılık ve şiddet karşıtı gösteriler sırasında Siyahilerin Hayatı Önemlidir (Black Lives Matter) protestocularına karşı aşırı güç uyguladığı belirtildi.

New York Polis Teşkilatı (NYPD) ekiplerinin bu yıl George Floyd'un öldürülmesiyle alevlenen protestolar sırasında eylemcilere şiddetle karşılık verirken kameraya yakalanmasının ardından şehir yönetimi tarafından soruşturma başlatılmıştı.

Polis, bazı göstericileri yerdeyken itip kakmış ve bu kişilere vurmuştu. Hatta kimi memurlar, Brooklyn'de teşkilatlarının araçlarını kalabalık grupların üstüne sürerken görüntülenmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şehrin müfettişleri hazırladıkları 111 sayfalık raporda, "NYPD'nin Floyd protestolarına karşılık verirken güç kullanması ve belirli kitle kontrol taktiklerine başvurması, gerginliğin artmasına katkıda bulunan aşırı güçle sonuçlandı" dedi.

Raporun vardığı en önemli sonuçlardan biri, uzman birimlerdekiler dışında "protestolara müdahale eden memurların çoğunun eylemleri yönetmek için yakın zamanda ilgili eğitimlerden geçmemiş olması" hususunda oldu.

Bununla birlikte raporda, memurların çoğunluğunun görevlerini uygun bir şekilde yerine getirdiği ve sadece birkaçının uygunsuz hareket ettiği de belirtildi.

Mayıs ayında Minneapolis'te yaşanan olayda Floyd, kendisini tutuklayan beyaz bir polis memurunun 8 dakika 46 saniye boyunca dizini boğazına bastırmasının ardından hayatını kaybetmişti.
 


Belediye Başkanı Bill de Blasio yaptığı videolu açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Bu rapor şunu açıkça gösteriyor ki farklı şeyler yapmamız gerekiyor, daha iyi şeyler yapmamız gerekiyor.

Bu raporu okudum ve yazılanlara katılıyorum. Raporun analizine katılıyorum ve tavsiyelerine katılıyorum.

Raporda, teşkilatın gelecekte aşırı güç kullanımını önlemek için tek bir bağımsız gözetim organı oluşturulması tavsiyesinde bulunuldu.

Söz konusu birim şikayetleri araştıracak, birer birer memurların disiplin altına alınmasını tavsiye edecek, NYPD politikalarıyla uygulamalarını inceleyecek ve daha başka hususlara bakacak.

De Blasio, "Soruşturma Departmanı'nın tavsiyelerini kabul ediyoruz ve bunları hemen uygulayacağız" diye ekledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU