Kıyıya vuran katil balinaların patoloji raporları "gerçek katili" ortaya çıkardı

“İnsanlar tüm yaş sınıflarından katil balinaları doğrudan öldürüyor. Bu da balinalar için daha iyi şeyler yapmamız gerektiğini gösteriyor”

Bir katil balina Salish Denizi'nde yüzüyor, 2018 (Kaliforniya Üniversitesi, Davis)

Kaliforniya Üniversitesi, Davis'ten bilim insanları Doğu Pasifik Okyanusu ve Hawaii arasında karaya oturmuş 50'den fazla katil balinanın patoloji raporlarını analiz etti.

2 Aralık'ta saygın bilim yayını PLOS ONE'da yayımlanan çalışmanın bulguları, "katilin" aslında suda yaşamadığını ve balinaların, çoğu insan etkileşimlerinden kaynaklanan ölümcül tehditlerle karşı karşıya kaldığını gösterdi.

Araştırmacılar, 2004 ve 2013 arasında havzada mahsur kalan 52 balinanın yüzde 42'sinin ölüm nedenini belirlemeyi başardı. Ölüm nedenleri arasında, doğuştan gelen deformiteler, yetersiz beslenme ve sepsis gibi durumlar yer aldı.

İncelemeler sonucunda yavru balinaların genellikle bulaşıcı hastalıklardan ve beslenme eksikliğinden öldüğü görüldü. Ancak daha genç ve yetişkin balinalar toksik bakteriyel enfeksiyonlardan, hastalıklardan ve künt travmadan muzdaripti.

Bu nedenle tek bir ortak ölüm nedeni belirlenmedi. Ancak ortak bir payda bulundu: Yavrulardan gençlere ve yetişkinlere kadar her yaş sınıfında, insan kaynaklı ölümler meydana gelmişti.

Üniversitenin veterinerlik fakültesinden vahşi yaşam veterineri Joe Gaydos, "Kimse hayvanlara doğrudan zarar verdiğimizi düşünmekten hoşlanmaz" dedi ve ekledi:

Ancak onları sadece somon kıtlığı veya toksinlerle dolaylı olarak incitmediğimizi fark etmek önemli. Aynı zamanda gemi darbeleri ve olta kancaları da ölümlere neden oluyor. İnsanlar tüm yaş sınıflarından katil balinaları doğrudan öldürüyor. Bu da balinalar için daha iyi şeyler yapmamız gerektiğini gösteriyor.

Çalışmanın bulgularına göre balinalar, olta kancalarını yutabiliyor veya balık ağlarına dolaşabiliyor. Ayrıca insan kaynaklı su kirliliği yüzünden parazitik enfeksiyonlara (toksoplazmoz) maruz kalabiliyor. Dahası, "gemi çarpması" diye bilinen kazalar yüzünden travma geçirip ölebiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu nedenle araştırma, gemi çapmalarının ölümle sonuçlanabileceğini gözler önüne seriyor ve insanların deniz dünyası üzerindeki ölümcül etkisinin altını çiziyor.

Çalışmanın başyazarı Kanada'nın Britanya Kolumbiyası bölgesinin tarım bakanlığında görevli veteriner patolog Stephen Raverty, inceledikleri balinaların sınırlı bir örneklem olduğunu belirtti.

Raverty bu nedenle gemisi saldırılarının orka diye de bilinen katil balinalar ne denli büyük bir tehdit oluşturduğunu tam olarak belirleyemediklerini belirtti.

Patolog, "Vahşi doğada ölen orkaların yalnızca küçük bir kısmını karaya vuruyor ve otopsi için uygun hale geliyor. Bu nedenle incelediğimiz örnekler peşin hüküm vermemize yol açabilir" diye konuştu. Ancak şunları da ekledi:

Bu incelemeye konu olan ölü katil balinaların sistematik otopsilerinden elde edilen sonuçlar benzersiz. Gelecekteki koruma çabalarını değerlendirmek için temel bilgileri bunlar oluşturacak.

 

Independent Türkçe, Eurek Alert, Inverse

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU