Yeni bir araştırmaya göre, menopoz-sonrası dönemdeki dişi katil balinaların varlığı, torunlarına sundukları "bilgelik" sayesinde onların hayatta kalma oranlarını artırıyor.
Üreyebilen dişi katil balinalara kıyasla artık üreyemeyen büyükanneler, yiyeceğin kıt olduğu zor zamanlarda torunlarına yardımcı olmak için daha çok zamana sahip.
Katil balinalar, kısa yüzgeçli pilot balinalar, beyaz balinalar, deniz gergedanları ve insanlar olmak üzere menopoz yaşadığı bilinen sadece beş hayvan var.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Araştırmacılar, dişi katil balinaların üreme yeteneğini yitirdikten sonra onlarca yıl neden hayatta kaldığını anlamaya çalışıyordu.
Çalışma, York ve Exeter Üniversiteleri ile ABD Balina Araştırması Merkezi ve Kanada Balıkçılık ve Okyanuslar Departmanı tarafından yürütüldü.
"Proceedings of the National Academy of Sciences" bilimsel yayınında yayımlanan bulgular, belirli hayvan türlerinde menopoz evrimine dair daha iyi bir anlayış sunuyor.
York Üniversitesi'nden araştırmanın baş yazarı Dan Franks BBC'ye yaptığı açıklamada, "Büyükanne katil balinanın ölümünü izleyen yıllarda torunlarının ölme ihtimali de artıyor" dedi.
Franks evrimsel bakış açısıyla, üreme yeteneğini yitirdikten sonra da uzun yıllar yaşayan dişilerin "genlerini ve genetik miraslarını torunlarına yardım etmek suretiyle aktarmaya devam edebildiğini" belirtti.
Araştırma ayrıca, üreyemeyen büyük annelerin kızlarıyla çatışmadan kaçındığını ve çocukları arasındaki yiyecek rekabetini indirgediğini öne sürüyor.
Anaerkil bir toplum yapısına sahip olan katil balinalar son derece sosyal hayvanlar olarak biliniyor. Söz konusu araştırma ayrıca dişi katil balinaların türün sosyal yapısı içindeki önemine de vurgu yapıyor.
Franks, büyükanne katil balinaların bazı davranışlarının, anneler balık avlamaya gittiğinde torunlarına "bebek bakıcılığı" yaptığını gösterdiğini belirtti.
Frank ileri tarihli bir projede, araştırmacıların davranışlarını gözlemlemek için drone görüntülerini kullanacağını ve sürü içi etkileşime dair daha iyi bir anlayış kazanılacağını ifade etti.
Çalışmanın yazarlarından Exeter Üniversitesi'nden Darren Croft ise, "Yeni elde ettiğimiz bulgular, insanlarda olduğu gibi menopoz geçiren büyükannelerin torunlarına daha iyi yardımcı olabildiğini gösteriyor. Aile grubuna sağlanan bu faydalar, menopozun insanda olduğu üzere katil balinalarda da evrimleşmesinin nedenini açıklayabilir" dedi.
Ajanslardan da yararlanılmıştır
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik
© The Independent