Rami Mahluf, Esad'a teslim bayrağı çekti: "Sabredeceğim"

Mahluf ve kuzeni Beşar Esad arasındaki ihtilaflar, geçen yılın sonlarında, Şam hükümetinin Mahluf’tan devlet hazinesine büyük miktarlarda ödeme yapmasını istemesinin ardından patlak verdi

Rami Mahluf / Fotoğraf: Facebook

Suriye'de Şam rejimi Beşşar Esed'in kuzeni Suriyeli iş insanı Rami Mahluf, açık bir şekilde teslim olduğunu duyurdu. Mahluf, Facebook hesabından dün yaptığı paylaşımda, "Hayatına devam etmek isteyen kişi, kaderinin hükmüne karşı sabırlı olmalıdır. Birkaç kelime hayatımızın akışını özetler" diyerek, paylaşımını sabırla ilgili bir şiirin dizelerine yer vererek sürdürdü, "Sabır, benim sabrım karşısında çaresiz kalana kadar sabredeceğim, Rahman durumuma bakana kadar sabredeceğim, sabır, sabırdan daha acı bir şeye sabrettiğimi anlayana kadar sabredeceğim".

Mahluf, en son 10 Kasım'da yaptığı Facebook paylaşımında, Suriye Telekom Şirketi Syriatel genel kurulunun, yeni yönetim kurulunun seçilmesi ve şirket hissedarlarına hak ettikleri kardan ödeme yapılması için şirket yönetimine vekaleten bir toplantı düzenlemesini talep etmişti. Bu çağrı, Mahluf'un daha önce Syriatel'in hissedarlarına haklarının verilmesi ve Eylül ayında sahil bölgesinde meydana gelen yangından zarar görenlere hibe ettiği 7 milyar Suriye lirasının ödenmesi talebiyle Yüksek Yargı Konseyi Başkanı'na yaptığı başvurunun yanıtlanması için gereken yasal sürenin bitmesinin ardından geldi. Mahluf, söz konusu meblağın, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı himayesindeki ihtiyaç sahibi 40 bin aileye dağıtılması talebinde bulunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahluf, bağış yaptığı ailelerin yardımlardan ‘mahrum kalmaması' için başvuruda bulunduğu ilgili kurumların bu talebi kabul edip etmediği hakkında herhangi açıklama yapılmadı. Bir aydan uzun bir süredir Facebook'taki hesabından paylaşım yapmayan Mahluf, dün yaptığı paylaşımda elinden sabırdan başka bir şey gelmediğini ifade etti. Mahluf'un dünkü ‘sabır' paylaşımı, kuzeni Beşşar Esed'e tehdit ve cezalandırmakla uyarma arasında gidip gelen paylaşımlarının ardından geldi. Mahluf bir paylaşımında, rejim içerisinde ‘zalimlikle' suçladığı kişilerin ayaklarının altındaki yerin sallanacağını ve ‘ilahi bir cezayla' cezalandırılacaklarını ifade etmişti.

Rejimin en zenin iş adamı Mahluf, dünkü paylaşımında "kaderin hükmüne" teslim olduğunu belirterek, mallarına el konulması, en büyük şirketine Yargı Konseyi Başkanı'nın atanması, seyahat yasağı ve hükümet kurumlarının ihalelere girmesinin yasaklanması gibi hakkında çıkan karar ve tedbirlere teslim olduğunu kaydetti.

Mahluf ve kuzeni Beşşar Esed arasındaki ihtilaflar, geçen yılın sonlarında, Mahluf'un ayaklarının altından ekonomi halısını çekmeye başlayan Esed'in eşi Esma Esed'in müdahale ettiği yönündeki haberlerin ardından ve Şam hükümetinin Mahluf'tan devlet hazinesine büyük miktarlarda ödeme yapmasını istemesinin ardından patlak verdi. Akabinde Mahluf hakkında vergi kaçakçılığı, kamu ihalelerinde usulsüzlük yapma, zimmete para geçirme suçlamalarıyla davalar açıldı. Dava açanlardan biri de Mahluf'un eski ortaklarından bir iş insanıydı ve hükümet tarafından Mahluf'a karşı kullanıldı. Hükümet, Syriatel'i ele geçirdikten sonra, Haziran ayında aldığı bir kararla Yüksek Yargı Konseyi Başkanı'nı Mahluf'un en büyük şirketi Şam el-Kabda'nın başına atadı. Bununla birlikte Mahluf, yanında çalışan üst düzey isimleri tutuklayan hükümetin taleplerini kabul etmeyi reddetti ve Nisan ayından bu yana Facebook hesabından yaptığı paylaşımlarda hükümetin attığı adımları reddeden ifadeler kullanıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU