Avustralya’dan bilim insanları, geliştirdikleri 138 milyon dolar (yaklaşık 1 milyar 100 milyon TL) değerindeki güçlü radyo teleskop sayesinde yaklaşık üç milyon galaksinin haritasını 300 saatte çıkarmayı başararak rekor kırdı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Avustralya’nın batısındaki Murchison Radyo-Astronomi Gözlemevi'nde bulunan Avustralya Square Kilometre Array Pathfinder (Avustralya Kilometre Kare Yol Bulucu Dizisi - ASKAP), gökyüzünün tam yüzde 83’ünü gözlemledi.
Diğer büyük teleskoplar bütün bir gökyüzünün haritasını oluşturmak için on binlerce görüntüye ihtiyaç duyarken ASKAP, gökyüzünün panoramik fotoğraflarını ayrıntılarıyla çekmesine imkan sağlayan geniş görüş alanına sahip. Bu sayede benzeri görülmemiş bir hız ve detayla yalnızca 903 görüntüyü birleştirerek bunu başardı.
Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation’ın (Commonwealth Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Organizasyonu – CSIRO) özel olarak yaptığı donanım ve yazılım sayesinde de teleskobun oluşturduğu 13,5 eksabaytlık (13,5 milyar gigabayt) ham veri işlendi.
CSIRO, teleskobun milyonlarca yıldız benzeri noktanın haritasını çıkardığını ve bunların çoğunun galaksiler olduğunu bildirdi. Söz konusu galaksilerin yaklaşık bir milyonu daha önce hiç görülmezken kuruma göre bu sonuçlar evrenin yeni bir atlası.
Guardian'da yer alan habere göre, kurumun başkanı Larry Marshall, araştırmayla evrenin en derin sırlarını açığa çıkardıklarını söyledi ve şöyle konuştu:
ASKAP, bilim ve teknolojideki en son gelişmeleri, evrenin gizemleri hakkındaki çok eski sorulara uyguluyor ve dünyanın dört bir yanındaki gökbilimcileri, zorlu görevlerini çözmeleri için yeni ilerlemelerle donatıyor.
Araştırmanın baş yazarı ve CSIRO’da gökbilimci David McConnell ise teleskobun çığır açan bir gelişme olduğunu, ileride yapacakları araştırmalarla on milyonlarca yeni galaksi bulmayı beklediklerini belirtti.
Sonuçlarla birlikte CSIRO, bütün gökyüzünün incelenmesinin yıllar yerine haftalar içinde yapılabileceğinin kanıtlandığını da ekledi. Bu sayede süreç birçok kez tekrarlanabilir ve gökbilimciler gökyüzündeki değişiklikleri sistematik bir şekilde tespit ve takip edebilir.
Araştırmanın ilk sonuçları salı Publications of the Astronomical Society of Australia’da yayımlandı.
Independent Türkçe, Guardian, Reuters