Geçen yaz gerçekleşmesi planlanan Tokyo Olimpiyatları, Kovid-19 salgını sebebiyle 2021’e ertelenmişti. Organizasyon komitesinden bir yetkili, bu durumun 1,9 milyar dolar (yaklaşık 15 milyar TL) ek maliyet yaratacağını söyledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Organizasyonun yapılıp yapılamayacağı konusunda şüpheler, ertelemeye rağmen sürüyor. Tokyo Olimpiyat Organizasyon Komitesi ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi (UOK) ise etkinliğin güvenli bir şekilde yapılabileceğinde ısrar ediyor.
Bu büyük organizasyonun maliyeti, 2019 Aralık’ında 13 milyar dolar (yaklaşık 102 milyar TL) olarak duyurulmuştu.
Ertelemenin gelmesiyle birlikte organizasyon komitesi ve UOK, geçen aylarda ortaya çıkacak maliyetleri azaltmak adına 52 maddeden oluşan tedbirleri açıklamıştı. Bunların arasında açılış seremonilerinin iptali, pankartlarda, maskotlarda, yemeklerde ve mekanların dekorasyonlarıda tasarrufa gidilmesi ve etkinlik personelinin etkinliğin açılış tarihinden hemen önce işe başlaması gibi bazı önlemler bulunuyordu.
Bangkok Post’un aktardığına göre, organizasyon komitesinden bir yetkili, ek maliyetin ilk başta 2,8 milyar dolar (yaklaşık 22 milyar TL) olarak hesaplandığını ve alınan önlemlerle 1,9 milyar dolara indirildiğini söyledi.
Bu miktar etkinlik mekanlarını yeniden ayarlama, ulaşım, bilet iadesi için yeni sistemler ve personeller gibi etkenlerle ortaya çıkarken buna koronavirüs önlemlerinin getireceği yük dahil değil. Zira yetkililer, pandemiyle ilgili önlemlerin, Japon hükümeti tarafından alınmasını beklediklerini söyledi.
Öte yandan, Tokyo’daki organizatörler ve UOK yetkilileri, aşı olmasa bile etkinlikleri düzenlemeyi mümkün kılabilecek uzun bir önlem listesini değerlendiriyor.
16 Kasım'da UOK Başkanı Thomas Bach, olimpiyatların seyircili bir şekilde gerçekleşeceğine son derece emin olduğunu söylemişti. Tokyo Olimpiyat Komitesi Başkanı Yoshiro Mori ise cuma yaptığı açıklamada, test etkinliklerinin martta devam edeceğini, izleyicilerin alınıp alınmayacağı kararının ilkbaharın başlarında verileceğini belirtmişti.
Ancak Japonya’da olimpiyatlara duyulan heyecan azalmış gibi görünüyor. Zira yaz boyunca yapılan anketler, ülkedeki dört kişiden birinin oyunların gerçekleşmesini arzu ettiğini gösterirken geri kalanların ertelenmesini ya da tamamen iptal edilmesini istediğini ortaya koydu.
Independent Türkçe, Bangkok Post, Kyodo News, Reuters