Uluslararası toplumun çatışmaların durdurulması ve sorunun diyalog yoluyla çözülmesi çağrılarına tepki gösteren Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Tigray'ın başkenti Mekelle'ye yönelik operasyonun başladığını duyurdu.
Ülkenin kuzeyinde Tigray Ulusal Kurtuluş Cephesi'ne (TPLF) bağlı güçlerle ordu idaresindeki kuvvetler arasında haftalardır süren çatışmalar bölgesel bir krize davetiye çıkarırken, Etiyopya lideri Ahmed ise gelen uyarılara itiraz eden bir çıkış yaptı.
Associated Press'in (AP) haberine göre 2019 Nobel Barış Ödülü sahibi Ahmed yaptığı açıklamada, "Uluslararası toplumu, istenmeyen ve yasadışı herhangi bir müdahaleye girişmemeye davet ediyoruz" ifadesini kullandı.
Bu uyarıların hemen sonrasındaysa Tigraylı güçlere tanınan sürenin dolduğu ve ordunun operasyonlarına başladığı haberi geldi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Başbakan Ahmed yazılı bir açıklama yaparak, teslim olmaları için isyancı TPLF birliklerine verilen 72 saatin dolduğunu ve askeri operasyonun son aşamasına gelindiğini bildirdi.
Operasyon sırasında sivillerin korunması için azami özen göstereceklerini belirten Ahmed, "Ülkenin kuzeyindeki Tigray bölgesinde 4 Kasım'da başlayan askeri operasyonun Mekelle şehrine yönelik son aşaması başladı" ifadesini kullandı.
Orduya ait tanklar günler öncesinden bölgenin başkenti Mekelle'nin etrafını sarmaya hazırlanırken Başbakan Ahmed pazar gecesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Sizlere dönüşü olmayan bir noktaya geldiğinizi kabul edip barışçıl bir şekilde teslim olmanız için 72 saat süre tanıyoruz" demişti.
Bu duyurunun öncesinde ordu komutanları da Mekelle'deki sivillere hitaben, isyancı liderlerin elinden kurtulmaları, aksi halde şehri bekleyen saldırıda kendilerine "merhamet edilmeyeceği" uyarısında bulunmuştu.
Guardian'ın haberine göre Ahmed'in ültimatomunu reddeden TPLF lideri Debretsion Gebremichael ise "Kim olduğumuzu anlamıyor. İlkeli insanlarız ve bölgemizi yönetme hakkımızı savunmak için ölmeye hazırız" yanıtını vermişti.
Çatışmalarda şu ana dek yüzlerce kişinin ölmüş olabileceği tahmin edilirken, 36 binden fazla kişinin komşu Sudan'a sığındığı, birçok kişinin de Tigray içinde yer değiştirdiği ifade ediliyor.
Ahmed hükümetinin yarım milyon kişinin yaşadığı Mekelle'ye yönelik uyarısının çok sayıda kişinin daha evlerini terk etmesi ve insani krizi tırmandırması öngörülüyor.
Independent Türkçe, AP, AA, Guardian