Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının en çok etkilediği sektörlerden biri de diş hekimliği.
Çünkü çalışma pozisyonları, hastaya olan yakınlıkları ve kullandıkları döner başlıklı aletlerin etkisiyle sıçrayan damlacıklar onları salgın hastalık riskine en açık topluluk haline getiriyor.
İnsanlar da bu süreçte acil durum olmadıkça diş müdahalesi yaptırmaya daha çekinerek bakıyor.
Eski Türk Diş Hekimleri Birliği Eski Başkanı Celal Yıldırım, bundan dolayı salgının ilk günlerinden itibaren iş azaltan diş hekimlerindeki son durumu değerlendirdi.
Yıldırım, diş hekimlerini kamu ve özel sektör olarak iki ayrı kalemde değerlendirmek gerektiğini söyledi.
Kamuda çalışanlar diş hekimlerinin çoğunun filyasyon ekiplerinde görevlendirildiğini dile getiren Yıldırım, "Kamu hastanelerinde acil diş hekimliği dışında hiçbir şekilde hizmet verilmiyor" dedi.
"Acil hizmetler kapsamında diş çekiliyor ama örneğin bir kanal tedavisi yapılmıyor" diyen Yıldırım, "Bunun nedeni kamu hastanelerinde geniş alanlarda diş müdahalesi yapılan koltuklarının sıra sıra bulunması. Bazı yerlerde ayrı bölümlerde müdahaleye başlansa bile şimdilik acil vakalar dışında müdahale edilmiyor. Kamuda çalışan meslektaşlarımızın çoğu filyasyon ekiplerinde görevlendirildi" diye konuştu.
Dar gelirliler, kimi mahallelerdeki uygun fiyatlı merkezlere yöneldi
Yıldırım'a göre özel sektöre gelince durum farklılaşıyor. Yıldırım, kamu hastanelerindeki diş hekimliği hizmetlerinden daha çok dar gelirli insanların faydalandığını belirtti.
Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
Kamu hastanelerinden hizmet alamayan bu insanlarımız sosyo-ekonomik olarak daha az dezavantajlı olan semtlerde daha uygun fiyata hizmet veren kliniklere yöneldi. Bundan dolayı bu tür yerlerdeki kimi kliniklerde iş artışı var.
"Özel muayenelerde yüzde 30-40 düşüş var"
Yıldırım buna karşın sosyo-ekonomik olarak daha iyi durumda olan semtlerde kendi muayenehanesi olan veya buralardaki özel sağlık merkezlerinde çalışan diş hekimlerinin işlerinde yüzde 30-40 düşüş olduğunu kaydederek, bunun nedeninin eğitim ve maddi durumunun yüksek olan kişilerin acil durumlar dışında müdahale yaptırmaktan kaçınmaları olduğunu söyledi.
60 yaş üstü diş hekimlerde işi bırakanlar çoğaldı
İşlerin azalması ve pandemi nedeniyle özellikle 60 yaş üstü diş hekimlerinin bir kısmının mesleklerini bırakma yoluna gitmeye başladığını söyleyerek, "Bu arkadaşlarımız pandeminin etkilerinin daha uzun süreceğini düşündüğünden ve daha önemlisi ben yapacağımı yaptım. Risk almamak kendi sağlığına dikkat etmek için böyle bir yola giriyor" ifadelerini kullandı.
Önlemler de ek maliyet getirdi
Yıldırım, gelir kaybına karşın dövizdeki artış nedeniyle diş tedavisinde kullanılan ürünlerin maliyetindeki artışın diş hekimlerini çok zorladığını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
Virüs riskine karşın pek çok muayenede üst düzeyde önlem alınıyor. Biz meslek olarak zaten ağız içinde çalıştığımız için normalde de korunma tedbirlerine uyuyorduk. Şimdi bunu iki katına çıkardık. Biri cerrahi diğeri FTP2 olmak üzere çift maskeyle, siperlikle çalışıyoruz. Camlar sürekli açık tutulduğundan ek ısıtıcılar aldık. Bir hastadan sonra odaya 15 dakika başka hasta alınmayarak içerisi temizlenip, havalandırılıyor. Ortam sürekli dezenfekte ediliyor. Tabi bu önlemlerde gelir düzeyi düşen diş hekimleri için ayrı bir maliyet. Ama meslektaşlarımız toplum sağlığı açısından bu kurallara en üst düzeyde uyuyor.
© The Independentturkish