Çin'in yurtdışından gelen gıdaları koronavirüs testinden geçirmesi ilgili ülkeler tarafından öfkeyle karşılanıyor.
Reuters'ın haberine göre başlıca gıda üreticisi ülkelerin, Çin'in ithal ürünleri incelemesinden giderek daha fazla rahatsızlık duyduğu ve Pekin'i "ticaret kısıtlamasına eşdeğer" görülen bu tür testleri durdurmaya çağırdığı belirtiliyor.
Çinli yetkililer Almanya'dan domuz eti, Brezilya'dan sığır eti ve Hindistan'dan balık ürünleri dahil olmak üzere, 20 ülkeden gelen ürünlerin ambalajında virüs tespit ettiklerini belirtirken, yabancı yetkililerse kanıt eksikliğinin ticarete zarar verdiğini ve ithal gıdaların itibarını sebepsiz yere zedelediğini söylüyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Cenevre merkezli bir ticaret yetkilisinin Reuters'a verdiği bilgiye göre Kanada yönetimi, Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) 5-6 Kasım tarihlerinde düzenlediği toplantıda, Çin'in ithal gıdaları test etmesini ve nükleik asit testleri pozitif olan ürünleri reddetmesini "haksız ticari kısıtlama" olarak nitelendirirken, muhatap ülkeyi bu uygulamayı durdurmaya çağırdı.
Bu çağrıda ABD, Avustralya, Brezilya, Meksika ve Birleşik Krallık'tan da destek alan Kanada, Çin'in söz konusu tedbirlere bilimsel gerekçe sunmadığını belirtti.
Çin yönetimine yakın Global Times gazetesiyse bu hafta yer verdiği bir haberinde, ithal gıdalarda yeni koronavirüsün tespit edilmesinin, geçen yılın sonlarında Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıktığı inanılan bu virüsün denizaşırı ülkelerden gelmiş olabileceği iddiasını ortaya atmıştı.
Çin haziran ayında başken Pekin'de bir toptan gıda pazarında işçiler arasında meydana gelen enfeksiyon kümelenmesinin ardından ithal soğutulmuş ve dondurulmuş gıdaları virüs testinden geçirmeye başlamıştı.
Independent Türkçe, Reuters