Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği'nde (AB) yaşayan kadınların 4 Kasım'dan itibaren bu yılın sonuna kadar ücretsiz çalışacağına dair uyarıda bulundu.
AB'nin yürütme organı, kadın işçilerin saatlik ücretlerinin erkek meslektaşlarından ortalama yüzde 16 daha düşük olduğunu ve bunun da etkili şekilde yıllık ücretlerinin yaklaşık iki ayına denk geldiğini ortaya çıkardı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
AB Komisyonu, cinsiyete dayalı ücret farkıyla mücadelede kaydedilen ilerlemenin tekil hükümetlerin ve Avrupa bloğunun başlattığı uzun vadeli kampanyalarının uygun şekilde yürürlüğe konulmaması yüzünden durdurulduğuna dair uyardı.
Uyarı, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu'nun yaptığı araştırmanın, gelişimin aynı oranda devam etmesi durumunda AB'de cinsiyete dayalı ücret farkının önümüzdeki yüzyıla kadar ortadan kaldırılamayacağını son dönemde tespit etmesinin ardından geldi.
AB verileri, Avrupa'da cinsiyete dayalı ücret farkının son 8 yıl içinde sadece yüzde bir oranında azaldığını gösteriyor. Bu, kadınların eşit ücret almak için 84 yıl daha beklemek zorunda olduğu anlamına geliyor.
Birleşik Krallık'ın (BK) önde gelen cinsiyet eşitliği derneği Fawcett Society, Eşit Ücret Günü'nün bu yıl Britanya'da 20 Kasım'a denk geleceğini söyledi. Araştırmacılar, bunu hesaplamak için bu yıl yüzde 11,5 olan (2019'daki yüzde 13,1'lik oran geriledi) cinsiyete dayalı tam zamanlı ortalama ücret farkını kullandı.
Derneğin başkanı Sam Smethers şunları söyledi:
Cinsiyete dayalı ücret farkındaki düşüş olumlu olsa da elimizdeki sadece kısmi bir tablo çünkü koronavirüsün neden olduğu etki işverenlerin dörtte birinin veri setinde yer almadığı anlamına geliyor. Bu kişilerin pandemiden en kötü etkilenenler olması muhtemel. Elimizdeki rakamlarla bile, gerçekten kayda değer bir düşüş olup olmadığını öğrenmek için önümüzdeki yıla kadar beklememiz gerekecek. Kısmi ücretle izne çıkarılmanın** kısa vadedeki etkisi de rakamları daha anlaşılmaz hale getiriyor.
Koronavirüs yüzünden de kadınların maaş ve istihdamına yönelik bir takım riskler oluştuğunun farkındayız ki bu bizi bir jenerasyon geriye götürebilir. Bakım rollerindeki eşitsizlik ve çocuk bakıcılığı eksikliği nedeniyle annelerin işlerinin aksamış olma olasılığı daha yüksek.
Kısmi ücretle izne çıkarılma koşullarında erkeklerin çalışma ve maaşlarının tamamını alma olasılığı daha yüksek. İkinci tecrit, konaklama ve perakende sektöründe çalışan kadınları kötü etkileyecek gibi görünürken, ağırlıklı olarak erkeklerin baskın olduğu inşaat ve imalat gibi sektörler çalışmaya devam ediyor.
Araştırma, İşçi Partili Walthamstow parlamenteri Stella Creasy'nin geçen günlerde The Independent'a verdiği demeçte, erkek ve kadınların evlerine götürdüğü ücretlerdeki eşitsizliğin artmasına rağmen hükümetin cinsiyete dayalı ücret farkıyla mücadelede "ayağını gazdan çektiğini" söylemesinin ardından geldi.
Aynı iş için farklı ücret aldıklarından şüphelenmeleri durumunda kadınların işverenlerinden erkek meslektaşlarına dair veri istemesine olanak tanıyan yasa tasarısını geçen ay parlamentoya sunan Creasy, hükümette sorunu ele almaya dair "siyasi irade" eksikliği olduğu yönünde uyarılarda bulundu.
Siyasetçinin diğer partilerden de destek alan kısa yasa tasarısı müzakeresi, Avam Kamarası'ndaki ilk incelemesini geçti.
Business in the Community'nin raporu, şirketlerin yarısının bu yıl cinsiyete dayalı ücret farkını bildirmediğini ve bu tür bilgileri yayımlayan firma sayısının 2019'dan bu yana yarı yarıya azaldığını ortaya koydu.
Araştırmacılar, tecrit tedbirlerinden en kötü etkilenen sektörlerde kadınların daha fazla yer aldığı ve halihazırda daha düşük ücretle daha güvencesiz biçimlerde istihdam edilme olasılıklarının daha yüksek olması sebebiyle, Kovid-19'un yarattığı karmaşanın cinsiyet eşitliğini bir nesil geriye götürebileceğine dair uyardı.
** BK hükümeti, pandemi döneminde zorunlu ücretsiz izne çıkan çalışanların maaşlarının yüzde 80'ini ödüyor -çn.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu
© The Independent