Yeni araştırmaya göre dünyayı kurtarmanın yolu köpekbalıklarından geçiyor

Dünya iklim kriziyle boğuşurken bilim insanları, köpekbalıklarını denizde bırakmanın atmosferdeki karbondioksiti azaltacağını keşfetti

(Unsplash)

Uluslararası bir araştırma ekibi, büyük balıkları denizde bırakmanın, Dünya atmosferine salınan karbondioksit miktarını azalttığını keşfetti.

Araştırmacılar, köpekbalıkları gibi iri deniz hayvanlarının öldüğünde, yavaşça deniz dibine battığını ve içerdikleri karbonun çoğunu binlerce hatta milyonlarca yıl boyunca denizin dibinde depoladığını belirtti.

Ancak Daily Express’in haberine göre bu süreç, endüstriyel balıkçılık nedeniyle endişe verici biçimde sekteye uğruyor.

Montpellier Üniversitesi'nden doktora öğrencisi ve çalışmanın baş yazarı Gael Mariani, “Bir balık yakalandığında, depoladığı karbon birkaç gün sonra kısmen karbondiyoksite dönüşür ve atmosfere salınır” diye konuştu.

Araştırmacıya göre okyanus balıkçılığı, 1950'den beri en az 730 milyon metrik ton karbondioksiti atmosfere bıraktı.

Avustralya'daki James Cook Üniversitesi'nden ve makalenin yazarlarından Profesör David Mouillot da saptadıkları karbon ayak izinin önceki tahminlerden yüzde 25 daha fazla olduğunu söyledi:

Balıkçı tekneleri yakıt tüketerek sera gazı üretir. Ve artık balıkçılığın, normalde okyanusta depolanacak ek karbondioksiti de saldığını biliyoruz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Science Daily’nin aktardığına göre ton balığı, köpekbalıkları, uskumru ve kılıç balığı gibi büyük balıklar, yaklaşık yüzde 10 ila 15 oranında karbon içeriyor.

Araştırmacılar, bu karbondioksitin deniz dibinde depolanması, yani atmosfere salınmaması için “daha iyi bir balıkçılık” gerektiğini söylüyor.

Mariani’ye göre büyük balıkların karbon deposu olarak kalabilmesi için yeni koruma önlemlerine ihtiyaç var.

 

Independent Türkçe, Daily Express, Science Daily

DAHA FAZLA HABER OKU