The Independent'ın ünlü Ortadoğu muhabiri Robert Fisk'in ardından: Bin Ladin'le röportajdan, Lübnan iç savaşına tecrübelerle dolu bir hayat

"Kuşağının en büyük gazetecisi" olarak nitelendirilen korkusuz haberci takdirde anılıyor

Robert Fisk'in Dublin'de yaşamını yitirdiği belirtildi (http://www.shanemccarthy.eu)

The Independent'ın tecrübeli Ortadoğu muhabiri ve çağının en ünlü gazetecisi Robert Fisk geçirdiği hastalık sonucu hayatını kaybetti. Fisk 74 yaşındaydı.

Fisk, hükümetlerin resmi anlatılarını sorgulamadaki cesareti ve gün yüzüne çıkardığı bilgileri çoğunlukla dahice bir üslupla kaleme almasıyla meşhurdu.

The Independent'a 1989'da The Times'tan katılan gazeteci, süratle gazetenin en tanınmış yazarı ve en çok aranan köşesinin sahibi haline geldi. Fisk, Dublin'de vefatına kadar The Independent'ta yazmayı sürdürdü.

The Independent'ın geçen haftaya kadar editörlüğünü yürüten İdari Müdür Christian Broughton, Fisk'le ilgili şu ifadeleri kullandı: 

Korkusuz, ilkelerinden ödün vermeyen, kararlı ve her ne pahasına olursa olsun hakikati ve gerçeği ortaya çıkarmaya tamamen kendini adamış olan Robert Fisk, kuşağının en büyük gazetecisiydi. The Independent'ta yaktığı ateş yanmaya devam edecek.

Yazınlarının çoğu tartışmalara neden olan Fisk bu durumdan zevk alıyor gibi görünüyordu. 2003'te ABD ve Birleşik Krallık (BK) Irak istilasına hazırlanırken, Birleşmiş Milletler'in (BM) New York'taki merkezine giderek dönemin ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ı savaş için etkileyici olmayan bir gerekçe sunarken izlemişti.

Fisk o dönem şunları yazmıştı: 

General Powell'ın Güvenlik Konseyi'ne gelip delegeleri yanaklarından öperek o koca kollarını bu kişilerin etraflarına dolamasıyla birlikte tiyatronun ölümü hatırlatan açılışı da neredeyse yapılmıştı. 

Jack Straw (dönemin BK Dışişleri Bakanı -ed.n.) Powell'ın büyük Amerikan kucaklamasına büsbütün kapılmıştı.

Kent'te doğan ve Lancaster Üniversitesi'nde eğitim alan Fisk, gazetecilik kariyerine Fleet Street'teki Sunday Express'te başladı. Sonrasında yoluna The Times'la devam eden Fisk burada çalışırken Kuzey İrlanda, Portekiz ve Ortadoğu'dan bildirdi.

Fisk onlarca yıl Lübnan'ın Beyrut şehrinde, ünlü kordonda bulunan bir apartmanda yaşadı. Ülke iç savaşla parçalanır ve birçok gazeteci kaçırılırken Lübnan'da yaşamaya ve çalışmaya devam etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uluslararası Af Örgütü ve Britanya Basın Ödülleri dahil çok sayıda ödül alan Fisk, Pity the Nation: Lebanon at War (Zavallı Ulus: Savaştaki Lübnan) ve The Great War for Civilisation: The Conquest of the Middle East (Büyük Medeniyet Savaşı: Ortadoğu'nun Fethi) başta olmak üzere birçok kitap yazdı. Doktorasını Trinity College'da tamamlayan gazetecinin Dublin Kontluğu'nda yer alan Dalkey'de bir evi bulunuyordu.

Fisk, Usame bin Ladin'le üç röportaj gerçekleştirmişti. 11 Eylül saldırıları ve akabinde ABD ile BK'nin Irak'ı istilası sonrası Pakistan-Afganistan sınırına giden gazeteci, burada Batılı güçlerin kendi ülkelerinden vatandaşları öldürmesine kızan bir grup Afgan mültecinin saldırısına uğramıştı.

Herkesçe bilindiği üzere bu hadiseyi hırpalanmış yüzünün bir fotoğrafıyla birlikte ilk sayfadan yayımlanan bir habere dönüştürmüştü.
 

AP.png
Robert Fisk 2001'de uğradığı saldırıda yaralanmıştı (AP)


Fisk haberde şunları yazmıştı: 

Fark ettim ki asla yapmamaları gerektiği halde bana saldıran tüm Afgan erkeklerin ve çocukların bu acımasızlığı tamamen başkalarının, yani bizim; Rusya'ya karşı mücadelelerinde onları silahlandıran, acılarını göz ardı eden, iç savaşlarına gülen, sonra onlara birkaç kilometre ötedeki "Medeniyet Savaşı" için yeniden silah ve para verip ardından evlerini bombalayan, ailelerini parçalayıp bunu ‘yan hasar' olarak adlandıran bizlerin ürünüydü.

İrlanda Cumhurbaşkanı Michael D. Higgins, İrlanda vatandaşlığı almış olan Fisk'i övgüyle andı.

Higgins yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

Robert Fisk'in ölümünü büyük üzüntüyle öğrendim. 

Vefatıyla birlikte gazetecilik dünyası ve Ortadoğu'ya dair bilgiye dayalı yorum haberciliği en iyi yorumcularından birini yitirdi.

Sadece İrlanda halkı değil tüm dünyadaki nesiller, dünyadaki çatışma bölgelerinde neler olup bittiğine dair, daha da önemlisi belki de bu çatışmaların kaynağı etkiler hakkında eleştirel ve bilgiye dayalı bir görüş için Fisk'e güveniyordu.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryalpolitikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU