Yeni bir çalışmaya göre canavar yüzlü örümceklerin, kıllı bacakları sayesinde yaklaşık 2 metre ötedeki ses titreşimlerini kulaklara ihtiyaç duymadan işitebildiğini ortaya koydu.
ABD'li bilim insanları yüksek kalitede gece görüşü sağlayan büyük gözlere sahip böceklerin hem düşük hem de yüksek frekanslı sesleri duyabildiğini keşfetti.
Bulgulara göre titreşimleri algılayabilen bacakları ve içindeki eklem reseptörleri, bu örümceklerin görüş alanı dışındaki avları da yakalamasına olanak sağlıyor.
Bilimsel adı Deinopis spinosa olan dev yüzlü örümcekler, Avustralya, Amerika ve Asya’da görülebiliyor.
Cornell Üniversitesi'nden, makalenin yazarı Jay Stafstrom çalışmayı şöyle anlattı:
Gözlerinin üzerine diş silikonu yerleştirdim, böylece görmelerini engelledim.
Ve onları doğaya saldığımda yerden av yakalayamadıklarını ama havadan böcek avlayabildiklerini gördüm.
O yüzden bu örümceklerin uçan böcekleri avlamak için farklı bir duyu sistemi kullandığına emin oldum.
canavar yüzlü örümcekler, ağ örüp avın dolaşmasını beklemek yerine, geceleri ağlarını dikkatsiz böceklerin üzerine fırlatıyor.
Bu örümcekler yerde dolaşan avları ön bacaklarıyla yukarıdan fırlattıkları ağla yakalıyor ve buna “ileri vuruş” deniyor. Havada dolaşan böcekleriyse arka bacaklarıyla fırlattıkları ağla yakalıyor. Buna da “geri vuruş” adı veriliyor.
Dr. Stafstrom ve meslektaşları laboratuvarda yürüttükleri araştırmada örümceklerin beyinlerine ve bacaklarına yerleştirilen elektrotları, farklı ses perdelerine yönelik sinirsel tepkilerini ölçmek için kullandı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bunun sonucunda örümceklerin hem düşük hem de yürüyen veya uçan bir böceğin sesinden çok daha yüksek frekansları duyabildiği ve her birine farklı tepki verdiği tespit edildi.
Dr Stafstrom, “Düşük frekansları dinlettiğimde, ses uzaktan bile gelse, bir böceği avlar gibi vuruş hareketi yaptılar. Bunu daha yüksek frekanslarda yapmıyorlar.”
Daily Mail’in haberine göre bulgular, örümceklerin gözleri görmese bile havadaki ses titreşimlerini işitip geri vuruş hareketi yapabildiğini gösterdi.
Makalenin bir diğer yazarı nörobiyolog Ron Hoy, “Örümceklerin avlarını yakalamak için yapışkan bir ağa sahip oldukları varsayılır. Bu yüzden sadece yakın titreşimleri tespit etmede iyidirler” dedi ve ekledi:
Titreşimi algılama, ağda veya yerdeki titreşmeleri algılamada işe yarar. Ancak havadaki hareketleri böyle bir mesafeden algılama, işitmenin alanıdır.
İşitme, hem bizim hem de bu örümceklerin yaptığı bir şey. Ama onlar, özel reseptörleriyle işitiyor, kulak zarlarıyla değil.
Independent Türkçe, Daily Mail, Ecowatch