Diyanet İşleri Başkanlığı, Kariye Camisi'nin açılışının ertelendiğini duyurdu.
Başkanlıktan yapılan açıklamada, İstanbul'un Fatih ilçesindeki caminin ibadete açılmasıyla ilgili hazırlıkların devam etmesi nedeniyle açılışın ertelendiği belirtildi.
Diyanet'in yaptığı açıklamada "İstanbul Fatih ilçesinde bulunan Kariye Camii’nin ibadete açılması, hazırlıkların tekemmül (olgunlaşma, yetkinleşme) sürecinin devam etmesi sebebiyle ileri bir tarihe ertelenmiştir" denildi.
İstanbul Fatih ilçesinde bulunan Kariye Camii’nin ibadete açılması, hazırlıkların tekemmül sürecinin devam etmesi sebebiyle ileri bir tarihe ertelenmiştir.
— Diyanet (@diyanetbasin) October 29, 2020
Kamuoyuna saygıyla duyurulur. pic.twitter.com/LQblC88SB2
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş Kariye Camisi’nin 30 Ekim Cuma günü açılacağını duyurmuştu.
Erbaş Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:
Diyanet İşleri Başkanlığımıza devredilerek yeniden ibadete açılmasına karar verilen Kariye Camisi inşallah 30 Ekim’de cuma namazı ile birlikte yeniden cemaatine kavuşacak. Cenab-ı Hak minarelerinden ezan seslerini eksik etmesin. Milletimize ve tüm İslam alemine hayırlı olsun.
Diyanet İşleri Başkanlığımıza devredilerek yeniden ibadete açılmasına karar verilen Kariye Camii inşallah 30 Ekim’de Cuma namazı ile birlikte yeniden cemaatine kavuşacak.
— Prof. Dr. Ali Erbaş (@DIBAliErbas) October 27, 2020
Cenab-ı Hak minarelerinden ezan seslerini eksik etmesin. Milletimize ve tüm İslam alemine hayırlı olsun. pic.twitter.com/3OiFL3grQG
Roma Manastırı olarak inşa edildi, 1511’de cami yapıldı
İstanbul’un en tarihi yapılarından biri olan Kariye, Roma Manastırı olarak inşa edildi. İstanbul’un fethinden 58 yıl sonra Sadrazam Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrilen Kariye 437 yıl boyunca cami olarak kullanıldı.
1945 yılında Ulusal Anıt ilan edilen Kariye, 1948’de Bakanlar Kurulu kararıyla Müzeler İdaresi’ne bağlanarak müze statüsüne çevrildi.
Kariye’nin müze olmasına yol açan Bakanlar Kurulu kararının iptali ile ilgili açılan dava geçtiğimiz yıl sonra erdi. Danıştay bu kararın yürütmesinin durdurulmasına hükmederek tarihi mabedin tekrar cami yapılmasının önünü açtı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Danıştay kararı Ayasofya'ya da emsal oldu
Kariye ile ilgili son Danıştay kararı, Ayasofya’nın tekrar cami yapılmasına emsal oldu.
Yapının içinde tarihi değeri yüksek fresk ve mozaikler bulunuyor. Her yıl binlerce turist yapıyı görmek için mabedin bulunduğu Edirnekapı semtine geliyor.
Cami kararından sonra restorasyon çalışmalarına hız verilen yapıya geçen ay minber de yerleştirildi.
Independent Türkçe