Milliyet gazetesinin eğitim yazarlarından Abbas Güçlü, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) gerçekleştirdiği KPSS sınavına dair çok ciddi iddialar olduğunu yazdı. Güçlü, merkezin geçmişte en güvenilir kurumlardan birisi olduğunu, şimdiyse “yerlerde süründüğünü” söylerken “Bu işin içinde bir iş var. Bütün bunlar hata olmanın çok ötesinde!..” yorumunu yaptı.
Abbas Güçlü, bugünkü köşe yazısında ÖSYM’ye sert eleştiriler yaptı:
ÖSYM, çok uzun yıllar sadece ülkemizin değil, dünyanın en güvenilir kurumlarından biriydi. Güven denilince akla ilk o gelirdi. Şimdi güven erozyonunda rakip tanımıyor. Adeta yerlerde sürünüyor. 2020 KPSS’de yapılan hatalar bardağı taşıran son damla oldu. Vah ÖSYM vah! Sen bu hallere düşecek kurum muydun? Toparlanacak dedikçe, daha da battın! KPSS’ye yönelik o kadar ciddi iddialar vardı ki, hiçbirini dikkate almadın. Almamaya da devam ediyorsun! İşte o iddialar bir bir doğru çıkıyor! Doğru seçenekleri değiştirmen, bazı soruları iptal etmen bu yüzden! Bu ikazlar keşke daha önce dikkate alınsaydı da bu noktaya gelinmeseydi! Görünen o ki dahası var ve hatadan dönmek de bir erdemdir. Gençlerimizin hayalleriyle oynanmamalı, hiç kimsenin hakkı yenmemeli. Emek ve umut hırsızlığına artık son verilmelidir...
“1 dakika geç geleni sınava almayan ve gençlerin hayatını karartan ÖSYM’ye hiç mi kimse hesap sormayacak?” diyen Güçlü, şöyle devam etti:
Bu kaçıncı hata? Bu ne rahatlık? Gençlere, emeğe, liyakate saygı bu mu? KPSS’nin kendisi hataydı, bu son yaşananlar da bonusu oldu! Bu sistem çoktan iflas etti ve artık bu umut tacirliğine ve yanlış gidişata bir son verilmelidir! ÖSYM’nin sınav sonucunu ve hatalar zincirini yayınlamasından sonra mesaj yağdı. Sınavzede gençler buruklar, kırgınlar, çaresizler...
Yazısında ÖSYM’den yapılan açıklamayı ve mağdurların ifadelerini paylaşan Güçlü, “Bu işin içinde bir iş var. Bütün bunlar hata olmanın çok ötesinde!..” dedi.
Ne oldu?
ÖSYM, kamu kurumlarına girmek isteyen yaklaşık 1,5 milyon kişinin katıldığı KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi’nde 3 soruyu iptal etti, Alan Bilgisi Sınavı’nda da iki sorunun cevap şıkkını düzeltti. Geçmiş yıllarda da soru iptalleriyle gündeme gelen ÖSYM’nin bu hatası adayların tepkisini çekti. İptal gerektiren başka soruların olduğu ve puanların yanlış hesaplandığı iddia ediliyor.
Milliyet, Independent Türkçe