Japonya’nın ABD’nin Çin şirketlerinin telekomünikasyon ağlarının dışında tutulması amacıyla oluşturduğu Temiz Ağ planını desteklemeyeceği bildirildi. Japon gazetesi Yomiuri’nin hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Tokyo şu anda Washington’ın Pekin’e karşı hazırladığı planı desteklemeyi düşünmüyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Japonya Çinli şirketlere dair bir güvenlik sorunu görmesi halinde ABD’nin planı yerine kendi belirlediği adımları atacak. Haberde, Japonya’nın belirli bir ülkenin küresel telekomünikasyon ağının dışında tutulmasını kabul etmeyeceği ancak ABD’nin planda değişiklik yapması halinde durumu yeniden gözden geçirebileceğini bildirdiği aktarıldı.
Haberin yayımlanmasının ardından açıklama yapan hükümet sözcüsü Katsunobu Kato, ABD’yle siber güvenlik alanında işbirliğini sürdürmek istediklerini ve riskleri önlemek amacıyla tedarik edilen ürünlerin güvenliği için gerekli adımları attıklarını ifade etti.
ABD ve Çin’in ardından dünyanın en büyük 3. ekonomisi olan Japonya’nın ABD’nin planına katılmama kararının, “Temiz Ağ” planına darbe vurabileceği belirtiliyor. Pompeo Japon mevkidaşı Toşimitsu Motegi'yle bu ay başında yaptığı görüşmede planı gündeme getirmiş ve Japonya’dan destek istediklerini vurgulamıştı.
Temiz Ağ planı nedir?
Temiz Ağ planı, özellikle ABD’nin yakın müttefiki olan ve son yıllarda Çinli telekomünikasyon şirketleriyle işbirliğini ilerleten Avrupa ülkelerinde tartışmalara yol açtı. ABD’nin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından nisanda açıklanan ve ağustosta güncellenen Temiz Ağ planı, Çin’e veri aktardığı iddia edilen Çinli telekomünikasyon şirketleriyle bunlara bağlı bulut ve mobil hizmet sağlayıcılarının uluslararası telekomünikasyon ağlarından çıkartılmasını öngörüyor.
Pompeo, bu planla telekomünikasyon altyapısının “zararlı müdahalelerden” korunacağını söylemiş, diğer ülkelere ve şirketlere de bu planı destekleme çağrısı yapmıştı. Britanya, Fransa ve İspanya’nın da aralarında olduğu bazı ülkelerdeki telekomünikasyon şirketleri plana destek verirken, Çin şirketi Huawei’in 5G ürünlerinin yasaklanması birçok ülkede gündeme gelmişti. Almanya’da Deutsche Telekom’un 5G’de Huawei’le yoluna devam etme kararı büyük tartışma yaratmış, Almanya Başbakanı Angela Merkel Çin’le yakın ilişkileri konusunda eleştirilerin hedefi olmuştu.
Çin ise planın ABD’nin siber alanda hegemonya kurma amacına yönelik olduğunu savunuyor.
Independent Türkçe, Reuters, Forbes