Psikolog Prof. Ferhunde Öktem, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını yüzünden öğrencilerin ekrana bağımlı hale geldiğini söyledi. Prof. Öktem’e göre öğrencilerin iki boyutlu ekrana bağlı kalması, hayatta bazı alanlarda problemler yarattı. Bunlardan birisi de trafik.
Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, bugünkü köşesinde Prof. Öktem’in trafik kazalarıyla ilgili görüşlerine yer verdi.
Sarıkaya’nın yazısının ilgili kısmı şöyle:
Prof. Dr. Ferhunde Öktem ile dün sohbet ederken, uzaktan eğitimin yarattığı etkilerden söz ederken şu cümlesi karşılaştığım iki olaya beni götürdü:
“Son dönem çocukların karıştığı trafik kazalarında artış görülüyor, çünkü gelen arabaların mesafesini ayarlayamaz oldular…”
Cümlesini biraz açmasını istediğimde de karşılaştığım iki olayın nedenini tek cümlede verdi:
“Çocuklar okulların da uzaktan eğitimi nedeniyle uzun süredir ekran bağımlısı haline geldiler. Ekran iki boyutlu, oysa hayat üç boyutlu…”
Işıkta geçme süresi, araba ile mesafesini ayarlayamamasının nedenini bu denli iyi açıklayan başka bir cümle olamazdı.
Çocuklar bizim dönemimizde okutulan fizik ve mantık derslerinde verilen Eistein’ın o muhteşem “görelilik…(izafiyet)” teorisinin bir parçasıydı… Yani, zaman, mekan ve hareket birbirinden bağımsız değillerdir, aksine bunların hepsi birbirine bağlı izafi olaylardır. Cisim zamanla, zaman cisimle, mekan hareketle, hareket mekanla ve dolayısıyla hepsi birbiriyle bağlıdır. Biri kaybolursa şaşkın ördek yavrusu olursunuz, çünkü ördekler de iki boyutlu görüyor… Yüz yüze eğitimin önemi de burada ortaya çıkıyor, çocuğun simülatif alanda kaybolmasını engelliyor…
Habertürk, Independent Türkçe