"Filistinli George Floyd", İsrail mahkemesi tarafından "kışkırtıcılıkla" suçlandı

Hanun'un yargı sürecini yöneten kuruluşun temsilcisi, "İşgale karşı çıkan Filistinli tüm insan hakları savunucuları benzer yıldırmalara maruz kalıyor" dedi

1 Eylül'de gerçekleşen eylem sırasında İsrail askeri, Hayri Hanun'un boynuna sert şekilde bastırmıştı (AP)

İsrailli bir askerin diziyle boğazına bastırdığını gösteren görüntülerle dünya gündemine oturan Filistinli "halkı kışkırtmakla" suçlandı.

ABD'de polisin boğazına diziyle bastırması sonucu nefessiz kalarak hayatını kaybeden siyahi George Floyd'un yaşadıklarını anımsatan olayda, İsrail askeri 65 yaşındaki Filistinli Hayri Hanun'un boynuna diziyle bastırarak nefes almasını zorlaştırmıştı.

Olay genişte çapta yankı uyandırırken, İsrail ise aynı eylemciyi farklı suçlarla hakim karşısına çıkardı.

Batı Şeria'da askeri bir mahkeme, Hanun'u "kışkırtıcılık yapma ve yasadışı bir kuruluşun sembollerini paylaşma" ithamlardan suçlu buldu.

Times of Israel'in haberinde, sınır polisi tarafından "isyan hareketlerine aktif olarak katılmakla" suçlanan Hanun'un Facebook hesabından yaptığı 5 paylaşımın "kışkırtıcı" bulunduğu kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haaretz gazetesi, Hanun'un yargı makamıyla uzlaşmaya vardığını ve kendisine bir ay bir günlük hapis cezasının yanı sıra bin İsrail Şekeli (yaklaşık 2 bin 300 TL) para cezası verildiğini, hapis cezasının şartlı olarak askıya alındığını aktardı.

Hanun'un Facebook hesabında Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin (FHKC) simgesini taşıdığı bir fotoğrafı paylaştığı da belirtildi.

Filistinli protestocunun yargı sürecini yöneten sivil toplum kuruluşu Addameer Mahkum Desteği ve İnsan Hakları Derneği'nden Sahar Francis, tutuklama kararını "açıkça siyasi bir eylem" olarak nitelendirirken bu davanın Hanun'un, boynuna diziyle bastıran İsrailli asker aleyhinde resmen şikayetçi olmasıyla ilgisinin bulunduğunu belirtti.

Haaretz'e konuşan Francis, "Sosyal ağlar, ifade özgürlüğüne izin vermenin bir yolu olmak yerine kontrol ve baskı aracı olarak kullanılıyor. İşgale karşı çıkan Filistinli tüm insan hakları savunucuları benzer yıldırmalara maruz kalıyor" dedi.

İsrail askeri mahkemelerinde Filistinli sanıklara fazla seçenek bırakılmadığını ifade eden Francis, yargı sürecinin bu kişilere verilen cezalardan çok daha uzun sürmesi nedeniyle sanıkların uzlaşı anlaşmaları imzalamak zorunda bırakıldığını söyledi.

Hanun daha önce Filistin haber ajansı Vefa'ya verdiği röportajda, Filistin köyü Şufa yakınlarında bir araziye İsrailli yerleşimcilerin el koyma girişimlerini protesto ettiği sırada bir askerin diziyle boynuna bastırdığını söylemişti.

Filistinli eylemci, "İşgal askerinin yaptığı, suç işlemenin zirvesinde bir şeydi. Yaşımı umursamadı, bacağını tüm gücüyle başıma ve boynuma bastırdı" demişti. İsrail ordusuysa bu müdahalede bir yanlışlık olmadığını iddia etmişti.

 

Independent Türkçe, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU