Emekli amiral Cem Gürdeniz, "Mavi Vatan" doktrinini Washington Post'a anlattı

Balyoz davası yüzünden hapis yatan isim, "Denizleri yeniden ihmal edemeyiz. Akdeniz'in jeopolitiğinden ve medeniyetinden öteye itilemeyiz" dedi

Gürdeniz'in yazıları, 2013'ten bu yılın haziran ayına kadar Doğu Perinçek'in Aydınlık gazetesinde yayımlandı (AFP)

"Mavi Vatan" kavramını 2006'da ortaya atan emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, ABD'nin Washington Post gazetesine röportaj verdi.

Kareem Fahim imzalı, "Akdeniz'deki gerginlik sırasında, deniz üstünlüğü çağrısında bulunan emekli Türk amiral dikkatleri üzerine topladı" başlıklı yazıda, 62 yaşındaki Gürdeniz'in bu doktrini "hükümetin Türkiye'nin haklarını savunmakta hevessiz davranmasından rahatsız olduğu için" geliştirdiği ifade edildi. 

Geliştirdiği doktrini Osmanlı döneminden başlayarak anlatan Gürdeniz, 1974'teki Kıbrıs Harekatı hakkında "Türkiye haritayı değiştirdi, askeri tarihin en büyük kazanımlarından biri" dedi. 

Balyoz davası kapsamında 11 Şubat 2011'de tutuklanarak üç buçuk yıl boyunca hapis yatan emekli amiral, Türkiye'nin meselesinin, ülkeyi karaya hapsetmek isteyenlere nasıl karşı çıkılacağı olduğunu ifade etti. Türkiye'nin savunması, güvenliği, doğal kaynakları, refahı ve mutluluğunun mevzubahis olduğunu vurguladı. 

Gürdeniz, "Denizleri yeniden ihmal edemeyiz. Akdeniz'in jeopolitiğinden ve medeniyetinden öteye itilemeyiz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yazıda, son dönemde Doğu Akdeniz'de savaş uçaklarının ve gemilerinin konuşlandırılmasına neden olan gerginliklerin "Mavi Vatan" doktrinini popüler hale getirdiği hatırlatıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajdaki "Milletimiz nasıl yokluk ve imkansızlığa rağmen kurtuluş mücadelesini zafere taşımışsa, bugün de Mavi Vatan’daki Sevr heveslerini ve hamlelerini boşa çıkarmakta asla tereddüt göstermeyecektir" ifadeleri, bu doktrinin siyasilerde de etkili olduğunu bildiren haberde yer aldı. 

ABD donanmasının yüksek lisans ve doktora eğitimi veren okulu Naval Postgraduate School'da öğretim görevlisi olan Ryan Gingeras'ın Haziran'da yayımladığı makalede de Gürdeniz'in görüşlerinin etkisinin vurgulandığı anımsatıldı. Türkiye'yle Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasındaki anlaşmanın da bu doktrinin somut etkisini gösterdiği vurgulandı.

Akdeniz'deki deniz egemenliği ihtilafında Türkiye ve Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin karşısında Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Fransa'nın olduğu ifade edilen yazıda ABD'nin de iki taraf arasında kaldığı belirtildi. 

Haberde Mavi Vatan'ın NATO, AB ve ABD'den kopup Çin ve Rusya'ya yakınlaşmasını isteyen çevreler tarafından savunulduğu öne sürüldü. Emekli amiralinse Naval Postgraduate School'da okuduğu ve NATO için çalıştığı hatırlatıldı. Kendini "ateşli bir milliyetçi" olarak değil, "Kemalist" diye adlandıran Gürdeniz de, "Türkiye'nin günlük siyasetine dahil olmuyorum" dedi. 


Independent Türkçe, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU