Vikinglere ait 1150 yıllık strateji oyunu bulundu

Nadir oyun Vikinglerin kış kampı olarak kurduğu alanda bulundu

Oyunun açık artırmada bin sterline satılması bekleniyor (Dix Noonan Webb)

Birleşik Krallık’ta nadir bir Viking strateji oyunu metal dedektörlerle keşfedildikten sonra satışa kondu. 

Daily Mail'in haberine göre 73 yaşındaki emekli madenci Mick Bott, Vikinglerin milattan sonra 872’de kış kampı kurduğu Lincolnshire’da oyunu buldu. İngiltere’yi fethetmeye hazırlanan Vikingler kış aylarında kampı savunma ve stratejik konum olarak kullanmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taşlar, satranca benzeyen ve savaş alanında strateji öğretmede askerler arasından popüler olan Hnefatafl adlı strateji oyununun parçasıydı. 

Oyun setinin 15 Eylül Salı, Londra’da yapılacak açık artırmada bin sterline satılması bekleniyor. 

Bott bölgede yaklaşık 20 yıldır farklı nesneler topluyor ve 9. yüzyıldan kalma madeni paralar, kayış uçları, broşlar ve kurşun ağırlıklar bulmuştu. 

Kurşun ağırlıkların daha yakından incelenmesinin ve Oslo Müzesi’ndeki benzer cisimlerle karşılaştırılmasının ardından, parçaların Hnefatafl’a ait olduğu doğrulandı. 

Parçaların incelenmesinde yer alan Nigel Mills, “Kış kampında binlerce Viking savaşçısının oturup oyun oynaması çok tuhaf ve hayal etmesi zor” dedi.

Bu oyunu gerçekten seviyorlardı çünkü strateji ve savaşta gerekli olduğu gibi birkaç adım ilerisini planlamak için harikaydı.

Kurşundan yapılan parçalar Cambridge’te bulunan Fitzwilliam Müzesi’ndeki uzmanlar tarafından da doğrulandı. 

Bu oyunu satın alan kişinin Vikinglerin bin 150 yıl önce oynadığı Hnefatafl’ın parçalarıyla oynayabileceği anlamına geliyor. 

İskandinavya’daki Hnefatafl oyuncuları aşırı soğukta kurşun bozulacağı için cilalı taşlar kullanırdı. Satranca benzeyen oyun iki kişiyle oynanıyor. 

Kuzey Avrupa’da Karanlık Çağlar’da popülerliği epey artan oyun yüzyıllar boyunca gelişti ve oyunun farklı varyantları Tafl ismiyle anılıyor. 

 

Independent Türkçe, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU