Çin'den burun spreyi şeklinde koronavirüs aşısı atılımı

Spreyle burna tatbik edilen aşı adayının solunum yoluyla bulaşan virüsün doğal enfeksiyon yolunu tetiklemesi, bu sayede vücutta bağışıklık uyandırması amaçlanıyor

Geçmiş yıllarda gribe karşı burun spreyi yoluyla aşı uygulamalarına başvurulmuştu (AP)

Çin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı devam eden araştırmalarda bazı gönüllüler için acı verici olan enjekte şeklindeki aşı denemelerinde yeni bir döneme geçiyor. Denekler aşı adayını artık burundan sprey şeklinde alabilecek.

Burun spreyi formundaki aşının birinci aşama klinik denemelerinin çarşamba günü Çin tarafından onaylandığını aktaran BNN Bloomberg, kullanılacak yöntemin Xiamen Üniversitesi ve Hong Üniversitesi'nden araştırmacıların yanı sıra Beijing Wantai adlı aşı üreticisi firmanın ortak çalışmasıyla geliştirildiğini aktardı.

Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı Science and Technology Daily gazetesine göre, burun yoluyla tatbik edilen yöntemin, vücudun Kovid-19'a neden olan patojene karşı bağışıklık tepkisini uyarmak için solunum yolu virüslerinin doğal enfeksiyonunu taklit edeceği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Onay çıkan çalışmaya 100 sağlıklı gönüllünün katılması öngörülürken, ekimde başlaması planlanan denemelerin ikinci ve üçüncü safhalarıyla birlikte en az bir yıl süreceği tahmin ediliyor.

BNN Bloomberg, burun içi spreyin daha önce gribe karşı bir aşı için geliştirildiğini, enjeksiyon istemeyen çocuklar ve yetişkinler için kullanımının tavsiye edildiğini belirtti.

Dağıtım için en sık tercih edilen seçenek olmasa da dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları, her tür aşıda kas aşılarına alternatif olarak spreyler geliştirmeye çalışıyor.

Bazı bilim insanları, burundan püskürtülen aşının, sinsi bir şekilde ilerleyen virüsün solunum yolları üzerinden yayılmasını durdurma şansının daha yüksek olabileceğini umuyor.

Diğer taraftan iğne enjeksiyonunun ciddi hastalıkları önlemek için sistematik bir bağışıklık tepkisi uyandırabileceği ancak enfeksiyonu etkisiz hale getirecek kadar güçlü olamayabileceği de iddia ediliyor.

Sprey formundaki aşıların, grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruma sağlamak için yaygın kullanıldığına dikkati çeken araştırmacılar, bu yöntemin aşının üretim ve uygulama maliyetlerini düşürebileceğinin altını çiziyor.

 

Independent Türkçe, BNN Bloomberg, AA

DAHA FAZLA HABER OKU