Robotlar, akıl sağlığını iyileştirebildiklerini ve yaşlıların yalnızlığını azaltma potansiyeli taşıdıklarını gösteren bir çalışmanın ardından Birleşik Krallık'taki (BK) bakım evlerine girebilir.
"Pepper" adı verilen robotlar bağımsız olarak hareket edebiliyor, robotik el ve kollarıyla hareketler yapabiliyor. Söz konusu robotlar ayrıca, "kültürel açıdan yetkin" olacak şekilde tasarlanandı. Bu da bakım evi sakinlerinin ilgi alanları ve geçmişlerine dair bilgi edinme kabiliyetleri olduğu anlamına geliyor.
Bilim insanlarına göre bu, robotların basit sohbetler başlatabilmelerine, birinin sevdiği müziği çalabilmelerine, dil öğretmelerine ve ilaç hatırlatmaları da dahil olmak üzere pratik konularda yardım etmelerine olanak sağlıyor.
Bedfordshire ve Middlesex üniversiteleriyle BK'deki en büyük demans bakımı sağlayıcılarından Advinia Health Care'in de dahil olduğu çalışma, araştırmacıların kültürel açıdan yetkin robotlar geliştirme ihtimalini araştırmak için işbirliği yaptığı ilk örnek.
Robotlar BK çapındaki bakım evlerinde test edildi ve araştırmacılar, onları iki hafta içinde 18 saat kadar kullanan ileri yaştaki yetişkinlerin akıl sağlığında gözle görülür iyileşme saptadı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İki haftalık kullanımın ardından kullanıcılarda yalnızlığın şiddeti açısından küçük de olsa olumlu bir etki gözlemlendi. Ayrıca sistemin, katılımcıların robotlara yönelik tutumunda kayda değer, olumlu bir etkisi olduğu saptandı.
Öte yandan katılımcılar, robotlarla ilgili kısıtlamalar arasında sohbetlerin yüzeysel ve "zenginlikten" yoksun hissettirmesinin bulunduğunu söyledi. Katılımcılar ayrıca, Pepper'ın kişiye özel davranışlar sergileyemediğini, kafa ve el hareketlerinin çoğunlukla dikkat dağıttığını söyledi.
Çalışmanın baş yazarı, Bedfordshire Üniversitesi'nden Dr. Chris Papadopoulos ise araştırmayı "çığır açan" diye niteledi.
Papadopoulos "Artık daha fazla insan, daha uzun yaşıyor ve bu esnada kendilerine bakabilecek daha az kişiyle birlikteler. Sonuçlarsa Carasses yapay zeka teknolojisini Pepper gibi robotlarda kullanmanın böyle bir dünya için ciddi fayda potansiyeli taşıdığını gösteriyor" dedi.
Akıl sağlığının zayıflaması ve yalnızlık ciddi sağlık sorunları. Ama biz, robotların bunların hafifletilmesinde yardımcı olabileceğini gösterdik.
Middlesex Üniversitesi'nde kültürlerarası sağlık ve bakım okutmanlığı yapan Irena Papadopoulos, denemenin robotların insan bakıcıların yerine konduğu bir durumu araştırma niyeti taşımadığını ifade etti. Buna göre çalışma, daha ziyade çalışanların bakım evi sakinlerine yarenlik edecek yeterli zamanı olmadığında yalnızlıkla mücadele etmeye yardımcı olmayı hedefliyor.
Papadopoulos, "Yaşlılara sosyal açıdan yardımcı akıllı robotlar, hastaneler ve bakım evlerindeki bazı baskıları hafifletebilir" dedi.
Kimse insanlar yerine robotların konmasından bahsetmiyor. Çalışma da bunu yapmak için daha çok yolumuz olduğunu gösteriyor. Ama robotların mevcut bakım sistemlerini destekleyebileceğin ortaya koyuyor.
Advinia Health Care'in kurucusu ve yöneticisi Dr. Sanjeev Kanoria, kuruluşun robotları daha fazla bakım evine dahil etmeyi umduğunu söyledi.
Kanoria, "Bu bir robotla savunmasız bir bakım evi sakini arasında açık uçlu iletişim sağlayabilen tek yapay zeka" dedi.
Anksiyete ve yalnızlığı azaltıp bakım sürekliliği sağlamayı amaçlıyoruz. Bu nedenle söz konusu teknolojiyi savunmasız insanların rutin bakımına dahil etmek için çalışıyoruz.
Robot, Advinia'nın BK'deki bakım evlerinde test edildi. Şimdiyse robotu rutin bakıma dahil etmek üzere çalışıyoruz, böylece ileri yaştaki yetişkinlere ve ailelerine gerçekten yardımı dokunabilir.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/life-style
Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer
© The Independent