Tüm dünyada 27 milyondan fazla vaka sayısına ulaşan koronavirüs salgınında insanların eve kapanması ve “teknoloji ürünlerinin tüketimini” artırması nedeniyle teknoloji firmalarının hisselerinde çok uzun süredir devam eden yükseliş, haftanın ilk üç gününde sert şekilde tersine döndü.
Aralarında Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Tesla ve Facebook’un olduğu altı teknoloji devi üç günde 1 trilyon doların üzerinde değer kaybetti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise bu kayıpların bir kısmı geri alındı.
19 Ağustos’ta “2 trilyon piyasa değerine ulaşan ilk şirket” unvanına kavuşan Apple’ın kaybı 325 milyar dolar oldu.
Küresel yatırım bankası Jefferies’in teknoloji hisseleri uzmanı Jared Weisfeld, CNBC’ye verdiği röportajda 325 milyar doların, Apple’ın gelecek takvim yılı için öngördüğü ciroya eşit olduğunu söyledi.
Microsoft’un 219 milyar dolarlık kaybına karşılık, dijital yayınları ile karantinanın “gözdeleri” arasına giren Amazon 191 milyar dolar değer kaybetti.
Google’ın çatı şirketi Alphabet’in hisseleri toplamda 135 milyar dolar gerilerken, Facebook’un kaybı 89 milyar dolar oldu.
Elektrikli otomobil üretiminde 100 yıllık otomotiv devlerini geride bırakan Tesla ise sadece salı günü yüzde 21 değer kaybetti ve tarihinin en kötü bir günlük kaybını yaşadı. Üç günde 109 milyar dolar değer kaybeden Tesla, yeni işlem gününe yüzde 8,5 yükselişle başladı.
2020’nin başında altı büyük teknoloji şirketinin toplam değeri yaklaşık 5 trilyon dolardı. 2 Eylül’de bu sayı, 8,2 trilyon dolara kadar çıktı. Değer kaybetmiş olsalar bile bu şirketler, hâlâ yıl başındaki seviyelerinin yaklaşık 2 trilyon dolar üzerinde.
Teknoloji hisselerindeki bu dalgalanmaya gerekçe olarak iki sebep gösteriliyor: Yıl başından bu yana aşırı yükselen teknoloji hisselerinin “olması gereken” seviyelere dönmesi ve internetin yaygınlaştığı 1990’ların başında yaşanan “dotcom” balonunun bir benzeri.
UBS Küresel Varlık Yönetimi Yatırım Direktörü Mark Haefele, pazartesi günü yatırımcılarla paylaştığı nota göre teknoloji şirketleri yıl başından bu yana yüzde 22 artış göstermiş olabilir ancak çoğunlukla teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq endeksi hâlâ 2000’lerdeki seviyesinin altında. Nasdaq 100, marttaki en düşük seviyesinden bugüne kadar yaklaşık yüzde 60 yükselmişti.
Müşterilerinde bir panik görmediğini aktaran Jared Weisfeld, CNBC’ye yaptığı açıklamada teknoloji hisselerindeki artışın düşük seviyelerde dengelenmeye çalıştığını belirtti.
İnternet tabanlı şirketlerin artışıyla bu şirketlerin hisselerine olan talep, 1990’larda Nasdaq endeksini tarihi rekor seviyelere ulaştırmıştı.
2000’lerin başında patlayan “dotcom” balonuyla endeks, 2000-2002 arasında yüzde 70 değer kaybetmişti.
Independent Türkçe