TCK’nın mimarı Prof. Sözüer: İçişleri Bakanlığı genelge ile yasak koyamaz

"Ceza kesilenler dava açarsa kazanır, cezanın bu günkü durumunda hükmü de yoktur, alınamaz"

Fotoğraf: AA

2004 yılında hazırlanan yeni Türk Ceza Kanunu (TCK) ile Ceza Muhakemesi Kanunu'nun mimarlarından, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Adem Sözüer, bakanlığın genelge ile yasak koyamayacağını söyledi. Sözüer’e göre maske takmama cezası kesilen kişiler dava açarsa kazanıp parayı ödemeyebilir.

Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, dünkü köşesinde AK Partili Cemil Yaman’ın bin 500 kişilik tepki çeken düğünü hakkında yazmış ve “5 milyon liraya yakın ceza kesilmesi gerektiği” görüşünü dile getirmişti.

Sarıkaya, bugünkü köşesinde konu hakkında Prof. Adem Sözüer’in görüşlerine yer verdi.

Sözüer’in “O cezaları alamazlar, çünkü kanunda yeri yok” dediğini aktaran Sarıkaya, yazısına şöyle devam etti:

Prof. Dr. Sözüer, bu görüşün sadece kendisine ait olmadığını, Türkiye’nin önde gelen bilim insanlarının da Türkiye Bilimler Akademisi Dergisi’nde günlerdir bu görüşü dile getirdiğini belirtti. Bu durumda İçişleri Bakanlığı’nın dünkü genelgesiyle gece yarısından itibaren müziğin kesilmesine ilişkin yasağı anımsattım. Diğerleri gibi bunun da sorunlu olduğunu belirtti, “Genelge ile yasak koyamaz; yasak için kanun gerekir” dedi. Prof. Dr. Sözüer, gelecekte ortaya çıkacak sorunları aşmak için uyarı niteliğindeki bu sözleri sıralamakla kalmadı, Türkiye’nin önemli Anayasa hukukçularından Prof. Dr. Kemal Gözler’in kaleme aldığı bir makaleyi de yolladı.

Sarıkaya, şöyle devam etti:

Maske takmadan sokağa çıkanlara kesilen cezaların da geri ödenmesi gerektiğini söyledi.

Bu aşamada Prof. Dr. Adem Sözüer’e, “Peki ne yapılmalı. Tedbir almayıp hastalığı yayanlara bir şey yapılmayacak mı?” diye sordum, yanıtı net oldu:

“Yapılacak olan belli Cumhurbaşkanı OHAL ilan eder, TBMM bir günde onaylar; Anayasa 15’e göre de yasakların hepsi hukuki hale gelir. Şimdiki hali hukuk açısından sorunlu. Ceza kesilenler dava açarsa kazanır, cezanın bu günkü durumunda hükmü de yoktur, alınamaz.”

Söyleyen Türkiye’nin önde gelen iki hukuk insanı; hele ki biri TCK’nın yenilenmesi sürecinde önemli görev de üstelendi. Tedbirlere karşı bir tutumları yok, tam tersine daha etkin olması için önerileri var. O nedenle yolu da gösteriyorlar… “Gömleğin ilk düğmesi yanlış iliklendi, düzeltmenin yolu da Anayasa 15’den geçer…” görüşündeler...

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU