“ABD'nin 11 Eylül saldırılarının ardından uyguladığı terörle mücadele politikası sonucu en az 37 milyon insan mülteci durumuna düştü”

11 Eylül saldırılarının ardından ABD'nin, özellikle Müslüman ülkelerde başlattığı "terörle mücadele" politikaları sonucu en az 37 milyon insanın mülteci durumuna düştüğü belirtildi

Fotoğraf: AA

ABD’nin, 11 Eylül 2001'de Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon'a yapılan saldırılarının ardından başlattığı terörle mücadele savaşlarında şimdiye kadar en az 37 milyon kişinin yerinden edildiği belirtildi.

Rhode Island’taki Brown Üniversitesi tarafından yayımlanan, “Savaş Maliyetleri” adlı raporda, 11 Eylül saldırılarına karşılık olarak "terörle mücadele" gerekçesiyle başlatılan askeri girişimlerin mülteciler üzerindeki bilançosu çıkarıldı.

Raporda, ABD’nin "terörle mücadele" adı altındaki askeri müdahalelerinden dolayı en az 37 milyon insanın mülteci durumuna düştüğü ve bu rakamın 2. Dünya Savaşı dışında, 1900’den beri çıkan çatışmalar sonucu yerinden edilen insanların toplamından daha fazla olduğu vurgulandı.

"37 milyon en tutucu hesaplama"

Afganistan, Irak, Pakistan, Yemen, Somali, Filipinler, Libya ve Suriye gibi ülkelerin incelendiği raporda, Somali’deki El Şebab terör örgütüne karşı Amerika’nın 2002’deki askeri müdahalesinden bu yana ülkenin nüfusunun yüzde 46’sının çatışmalardan korunmak için komşu ülkelere sığınması örnek verildi.

Raporda, 37 milyon sayısının en tutucu hesaplama olduğuna da işaret edilerek, rapora ABD’nin askeri müdahale dışında küçük terörle mücadele operasyonları gerçekleştirdiği Burkina Faso, Çad, Kongo, Mali, Nijer gibi ülkelerde yerinden edilen milyonlarca insanın dahil edilmediği, bu nedenle toplam rakamın 48 ila 59 milyon arasında olabileceğini aktarıldı.

''ABD'nin müdahaleleri korkunç derecede felaket ve yıkımla sonuçlandı"

Raporun başyazarı Amerikan Üniversitesi'nden Antropoloji profesörü David Vine, terörle mücadele savaşlarının yol açtığı sivil can kayıpları ve yaralanmaların dışında insanların yerinden edilmelerinin de en önemli hasarlardan olduğunu belirtti.

Vine, "Bu rapor bize, kendim de dahil çoğu Amerikalının kolaylıkla kavrayamayacağı şekilde, ABD'nin bu ülkelere müdahalesinin birçok açıdan korkunç derecede felaketle sonuçlandığını ve yıkıcı olduğunu gösteriyor" ifadelerini paylaştı.

ABD askerinin girdiği bölgelerdeki çatışmalarda yerinden edilen insanlar üzerine ilk kez böyle bir çalışma yapıldığına değinen Vine,  insanların başta hava bombardımanları olmak üzere silahlı saldırılardan ve savaşın sonucu ortaya çıkan etnik gerginlik, ekonomik kriz gibi nedenlerden evlerini terk ettiğini bildirdi.

Raporda, ilgili bölgelerdeki yerinden edilmiş kişileri hesaplamak için başta Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği olmak üzere, 'Ülke İçinde Yerinden Edilmeleri İzleme Merkezi' gibi bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının verilerinden faydalanıldığı kaydedildi.

11 Eylül saldırıları

Amerikan finans sisteminin kalbi New York, 11 Eylül 2001 sabahı İkiz Kuleler'e yönelik terör saldırılarına uyandı.

Newark, Boston ve Washington'dan havalanıp San Francisco ve Los Angeles'a giden 4 yolcu uçağının kaçırılmasının ardından Los Angeles'a giden Amerikan Airlines'a ait kaçırılan yolcu uçağı, yerel saatle 08.46'da İkiz Kuleler'in kuzey yönündeki binasına çarptı.

Kuzey kulesi alevler içinde yanarken, United Airlines'a ait kaçırılan diğer bir uçak da ilk saldırıdan tam 17 dakika sonra canlı yayında güney kulesine çarptı.

İkiz kuleler hem ABD hem de tüm dünyanın canlı yayında izlediği saldırıların ardından milyonların gözü önünde dakikalar içinde yerle bir oldu ve Manhattan Adası toz bulutlarına büründü.

İkiz Kuleler'e saldırıların ardından kaçırılan bir diğer uçak ise ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) binasına çarptı.

Kaçırılan son uçak ise Pennsylvania eyaleti kırsalında F-16'lar tarafından düşürüldü.

11 Eylül saldırıları sonucu uçakları kaçıran 19 saldırgan hariç, New York, Washington ve Pennsylvania'da toplam 2 bin 977 kişi hayatını kaybetti.

Saldırılarıysa El-Kaide terör örgütünün lideri Usame Bin Ladin üstlendi.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU