İmam Hatip Okullları'nın başarısı veya başarısızlığı, her sınav sonrası olduğu gibi geçtiğimiz günlerde açıklanan üniversite sonuçlarının ardından da tartışıldı.
Konuyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü de bir adım attı ve 1 Eylül 2020 tarihinde İl Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderdiği bir yazıda " Veriye dayalı bilgilendirmelerle imam hatip ve diğer okullara yönelik yanlış yönlendirmelerin önüne geçilmesi" hedefiyle bir çalışma başlattıklarını duyurdu.
Yazıda öğrencilerin TEOG/LGS ve YKS'deki başarı sıramalarının ilgili sisteme işlenmesi istendi.
Söz konusu hedefler kapsamında Anadolu İmam Hatip Liseleri'nde üniversiteye hazırlık sürecinin izlenmesi, değerlendirilmesi, Anadolu İmam Hatip Liseleri arasında başarı farkının azaltılarak niteliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılabilmesi için verilerin, TEOG/LGS/YKS Karşılaştırma Modülünü'ne girilmesi talep edildi.
Bozdoğan: Din Öğretim Genel Müdürlüğü sorunu yok sayıyor
Eğitim Sen Genel Yüksek Öğretim ve Eğitim Sorumlusu Özgür Bozdoğan ise başlatılan çalışmanın imam hatip okullarında akademik başarı sorunu yaşandığı iddialarını doğruladığını söyledi ve ekledi: Din Öğretimi Genel Müdürlüğü sorunu kabullenmek ve çözüm üretecek bilimsel çalışmalar yapmak yerine, yine bildik bir tutumla sorunu yok saymakta ve birilerinin "yanlış yönlendirme" yaptığı tespitinden hareket etmektedir.
"ÖSYM tarafından yayınlanan yerleştirme raporu oldukça açıklayıcıdır" diyen Bozdoğan, şöyle devam etti:
Bu şekilde var olan sorunu reddetmek yerine kabullenmek çözümün birinci adımı olabilirdi.
ÖSYM raporuna göre imam hatip liseleri dört yıllık lisans programlarına yerleşme açısından Fen, Sosyal Bilimler ve Anadolu Liseleriyle karşılaştırıldığında oldukça düşük bir orana sahiptir. Bu bir yorum değil, verili durumun ifadesidir.
"İmam Hatip Okulları'nın dolululuk oranı iktidarın toplumsal kabulüne yönelik simgesel anlam taşıyor"
İmam hatip okullarının başarılı olamamasının öğrencilerin bu okullara dönük ilgisini azalttığını öne süren Bozdoğan, iddiasıyla ilgili şunları söyledi:
İmam hatip okullarının doluluk oranları siyasi iktidarın toplumsal kabulüne dönük simgesel bir anlam taşıdığı için siyasi iktidar, MEB ve tabii ki Din Öğretim Genel Müdürlüğü yaşanan başarısızlığı kabullenememekte ve bunu yokmuş gibi gösterecek arayışlara girmektedirler.
Söz konusu yazı da işte tam bu arayışın sonucu olarak karşımıza gelmektedir. Yaşanan başarısızlığın dönemsel veya öğrenci-öğretmen kaynaklı olmadığı açıktır. Bir okulu hangi zemin üzerine inşa ediyor ve nasıl yapılandırıyorsanız ona göre sonuç alıyorsunuz. İmam hatip okullarında yaşanan budur.
"Yerleştirme sonuçları diğer okullar açısından da sorun gösteriyor"
"YKS ve sonrasında yapılan yerleştirme sonuçları sadece imam hatip okulları için değil diğer okul türleri açısından da sorun olduğunu göstermektedir" diyen Bozdoğan, durumla ilgili olarak "topyekun bir akademik başarısızlıktır" değerlendirmesini yaptı.
Eğitim Sen Genel Yüksek Öğretim ve Eğitim Sorumlusu Bozdoğan'a göre bunun nedeni öğrenciler veya öğretmenler değil uygulanan öğretim programları ve eğitim sisteminin kendisi.
"Okul ikliminden, eğitim yöneticilerinden ders içeriklerine kadar pek çok unsur burada etkili olmaktadır" diyen Özgür Bozdoğan "Bu nedenle sorunu doğru tespit etmek çözüm üretmenin birinci adımıdır" diye konuştu.
2020 YKS'de başarı sıralamasında dördüncü sırada
Eğitim yazarı Pervin Kaplan'ın kişisel sitesinde 26 Ağustos 2020 günü yayınlanan "2020 YKS: İşte Lise Türlerine Göre Üniversiteye Yerleşme Başarısı: En Başarılı Liseler" başlıklı yazıda okulların bu yıl öğrencilerini üniversiteye yerleştirme oranlarıyla ilgili şu bilgiler verildi:
Sosyal Bilimler Liseleri: Yüzde 54,4 oranıyla örgün lisans programlarına en çok öğrenci yetiştiren okul türü oldu. Ön lisans ve Açık Öğretim Fakülteleri'ne (AÖF) yerleşenler de hesaba katılınca bu okullardan mezun olup bir bölüme yerleşenlerin oranı yüzde 59,7.
Fen Liseleri: Yüzde 46,4 oranıyla ikinci sırada. AÖF ve ön lisans dahil edildiğinde bu oran yüzde 50,5'e çıkıyor.
Anadolu Liseleri: Yüzde 27,9 oranıyla üçüncü sırada. AÖF ve ön lisans dahil edildiğinde yüzde 44,5.
İmam Hatip Liseleri: Yüzde 16,4 yerleşme oranıyla dördüncü sırada. AÖF ve ön lisans dahil edildiğinde bu oran 37,96 oluyor.
Yazıda ayrıca öğrenci sayısına üniversiteye yerleşenlerin mezun oldukları okullara göre sayılarına da yer verildi.
Bu yıl üniversiteye yerleşen 921 bin 886 öğrenciden 90 bin 517'sinin imam hatip lisesi mezunu olduğu kaydedildi.
© The Independentturkish