Erbil'de Barzani ile görüşen Fransa Savunma Bakanı Parly: Ülkem, Peşmerge ile IŞİD karşıtı savaşta yer aldığı için onur duyuyorum

Fransa Savunma Bakanı Parly, ülkesi ile Irak'ın ortak düşmanının IŞİD olduğunu belirterek, 6 yıldır örgüte karşı mücadele edildiğini ve bu konuda Peşmerge'yi desteklemeye devam edeceklerini söyledi

Florence Parly - Neçirvan Barzani / Fotoğraf: presidency.gov.krd

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Irak ziyareti kapsamında başkent Bağdat'tan sonra Erbile giderek Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başkanı Neçirvan Barzani ile bir araya geldi. 

Görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Parly, Fransa ve Irak'ın ortak düşmanının IŞİD olduğunu belirterek, örgütle 6 yıldır mücadele edildiğini, bunun ağır, zor ancak önemli bir savaş olduğunu ifade etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Altı yıldır süren bu savaş çetin bir savaştır"

Peşmerge'nin IŞİD'e karşı mücadelesini öven Bakan Parly, şunları kaydetti:

"Teröre karşı mücadelede de sizinleyiz. Ortak bir düşmanımız var ki o da IŞİD'tir. Peşmerge'nin IŞİD'e karşı mücadelede üstlendiği rol çok önemlidir. Fransa Peşmerge ile birlikte bu savaşta yer aldığı için onur duyuyor. Altı yıldır süren bu savaş çetin bir savaştır. Fakat çok önemli ve devam etmesi gereken bir savaştır. Sizinle uluslararası koalisyon çerçevesinde teröre karşı mücadeleyi kararlılıkla sürdürmek istiyoruz."

Irak'ın egemenlik hakkının korunması gerektiğini kaydeden Parly, "Dış müdahaleler ortadan kaldırılmalı. Bölge ülkeleri arasında sorunların çözümü için iyi bir diyalog olmalı. Sanırım Başkan Barzani de bunun için çaba sarf ediyor" diye konuştu.

Fransanın yardımlarını unutmayacağız

IKB Başkanı Barzani de Parly'nin Irak ziyaretini, IKB ve Irak'ın halen terörle mücadele konusunda uluslararası koalisyon güçlerinin yardımına ihtiyaç duyduğu hassas bir döneme denk gelmesi dolayısıyla önemli bulduğunu belirtti. 

Erbil ve Paris arasında 1980'lerden bu yana iyi ilişkilerinin bulunduğunu hatırlatan Barzani, Fransa çok zor dönemlerde Kürdistan Bölgesi'ne yardımlar sundu. Fransa her zaman Kürdistan Bölgesi'ne karşı dostane bir davranış sergilemiştir. IKB halkı, tüm oluşumlarla birlikte Fransa'nın yardımlarını unutmayacak dedi. 

Barzani, IŞİD ile mücadelede askeri yardımlarının yanı sıra bölgedeki Ezidi ve Hristiyanlar başta olmak üzere Paris'in tüm iç göçmenlere insani yardımlarda bulunduğunu kaydetti. 

Parly ve beraberindeki heyet, ziyaret kapsamında Bağdat'ta Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve Başbakan Mustafa el-Kazımi ile bir araya gelmişti. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU