Microsoft Word uygulamasının çevrimiçi sürümü, yeni güncellemeyle beraber ses dosyalarını otomatik şekilde metne dönüştürebilme özelliğine kavuştu.
Uygulamaya eklenen ses transkripsiyon (çevriyazı) özelliğiyle artık daha önce kaydettiğiniz konuşmaları ya da süren bir konuşmayı gerçek zamanlı şekilde metne dönüştürebileceksiniz.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Sözlü metinlerin ses inceliklerinin ayrıntılı bir biçimde özel işaretlerle yazıya aktarılmasına transkripsiyon deniliyor. Uygulama yapay zeka sayesinde farklı konuşmacıları algılayabilme ve kullanıcıya zaman bilgisini içeren ses belgeleri sağlama yeteneklerine sahip.
Microsoft bu özellikle röprotaj yapan gazetecilerie, grup çalışmasını kaydetmek isteyen öğrenci ve araştırmacılara ayrıca resmi olmayan tartışmaları kaydetmek isteyen girişimcilere kolaylık sağlamayı hedefliyor. Yeni özellik sadece Microsoft 365 abonelerine sunuluyor ve henüz Microsoft Edge ya da Chrome tarayıcısıyla Microsoft Word uygulamasının çevrimiçi sürümüyle erişilebiliyor. Ancak Microsoft transkripsiyon özelliğini 2020 sonu itibarıyla Word uygulamasının iOS ve Android sürümüne de getirmeyi planlıyor.
Nasıl çalışıyor?
Kullanıcı önce Microsoft Word uygulamasının çevrimiçi sürümünde önce Transkripsiyon seçeneğine tıklıyor.
Açılan kenar çubuğu dahili ses kayıt özelliğiyle o anda kaydedilen ya da MP3, WAV, M4A ve MP4 olarak yüklenen ses dosyalarını metne çeviriyor. Yüklenen ses dosyalarının 200 MB’a kadar olması gerekiyor ve aylık 5 saat yani 300 dakikayla sınırlandırılıyor. Ancak dahili ses kayıt özelliğiyle kaydedilen ses dosyaları için bu sınırlandırma uygulanmıyor.
Microsoft, Word'de transkripsiyon için Azure Cognitive Services'in (Azure Bilişsel Hizmetler) yapay zekasını kullanıyor. Bu ses tanıma programı diğerlerinden farklı olarak bir konuşmadaki farklı konuşmacıları seçebiliyor ayrıca kullanıcılar kayıtların transkripsiyonlarını düzenleyebiliyor. İşlem tamamlandıktan sonra kullanıcı metne çevrilen kısmı mevcut belgeye aynı kenar çubuğunu kullanarak ekleyebiliyor.
Özellik şu anda sadece İngilizce ses dosyalarını destekliyor olsa da, Microsoft muhtemelen kısa süre içerisinde İngilizce dışında diller için de bu hizmeti hayata geçirecek.